Українці почали виїжджати на сезонні роботи до Західної Європи замість Польщі

Українці почали виїжджати на сезонні роботи до Західної Європи замість Польщі

Зарплати в Польщі зростають, а роботодавці мають проблеми з пошуком працівників на сезонні роботи

За інформацією Міграційної платформи EWL, Польща знову стикається з недостатнім кадровим потенціалом у літній сезон. Це стається через те, що українці, які зазвичай працювали на сезонних роботах в Польщі, зараз можуть заробляти набагато більше у Німеччині, Нідерландах та інших країнах Західної Європи.

"Це короткострокова робота в агросекторі, де зарплата залежить від кількості годин та продуктивності. Таку роботу вибирають переважно українці, які живуть в селах та мають свої господарства", - пояснює Мар'яна Семенюк, директорка рекрутації Міграційної платформи EWL.

За даними Міграційної платформи EWL, на сезонних роботах можна заробити від 5 до 9 тисяч злотих (від 50 до 91 тисяч гривень).

Українці звикли до фізичної праці і саме тому вони обирають таку роботу, особливо якщо проживають у селах або мають свої господарства. Крім сільськогосподарського сектору, сезонні роботи також можуть бути пов'язані з будівництвом або логістикою, зокрема з пакуванням одягу.

"З метою наближення сезону розпродажів, кількість вакансій у сфері логістики значно збільшується. Роботодавці в сфері послуг та готельного бізнесу скаржаться на важкість знайти працівників за зарплату в 6 тисяч злотих нетто (60,6 тисяч гривень)", - повідомляє прес-служба.

Крім того, є серйозний дефіцит водіїв у транспортній галузі. За різними оцінками, від 150 до 300 тисяч водіїв не вистачає на ринку праці.

Джерело: Економічна правда

Читайте також: