Українці взяли понад 15 тисяч ваучерів на навчання: які професії обрали

Обрани професії на ваучерах українців
Обрани професії на ваучерах українців

За державний кошт вже 15,6 тисяч українців отримали ваучер на навчання з нової професії або спеціальності, або ж підвищили свої професійні навички. Міністерство економіки повідомляє, що держава витратила 114 млн грн на фінансування їхнього навчання.

Серед найпопулярніших напрямків навчання за ваучерами у цьому році є медсестринство (2951 ваучер), психологія (1861), дошкільна освіта (778), медицина (420), кухар (1516), водій (1148), тракторист (542) та кондитер (380).

Загалом, за ваучером можна навчатися у 124 професіях та спеціальностях у різних сферах, таких як ІТ-технології, будівництво, транспорт, освіта, медицина, сільське господарство та соціальне обслуговування. Людина самостійно обирає професію, навчальний заклад (в Україні) та форму навчання (денну, заочну або дистанційну). Навчання проводять у закладах професійної, фахової передвищої та вищої освіти, а також на підприємствах, установах та організаціях, які мають ліцензію на цю діяльність.

Ваучер дає можливість отримати безкоштовне навчання у навчальних закладах або у роботодавців згідно з переліком професій та спеціальностей, затвердженим Міністерством економіки. Сума ваучера на сьогодні не може перевищувати 30 280 грн. Якщо вартість навчання перевищує це значення, то людина або роботодавець повинні доплатити різницю.

Отримати ваучер можуть громадяни певних категорій, які мають професійну або вищу освіту та не є безробітними, і не отримували навчання на кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом останніх трьох років.

Читайте також