Українців попередили про суттєве підвищення цін на хліб: причини

Ціна на хліб зростає, причини тут
Ціна на хліб зростає, причини тут

На бізнесу по виробництву хліба в Україні загрожує серйозна криза через три фактори - відключення електроенергії, нестачу сировини та дефіцит кадрів. Таку інформацію передав "Хвиля" з посиланням на президента Всеукраїнської асоціації пекарів Юрія Дученка.

За його словами, собівартість хліба вже зросла, але витрати продовжуватимуть зростати, тому ціни на хліб також підніматимуться. Окрім електроенергії, що є одним з основних факторів виробництва, виробники також стикаються з проблемами у забезпеченні робочою силою та сировиною. У таких умовах багато підприємств переходять на власні електрогенератори, що також впливає на вартість хліба.

"Хлібна галузь споживає не багато електроенергії, але аварійні відключення та відключення поза графіком призводять до виробництва низькоякісної продукції та поломки обладнання. Не всі заводи можуть працювати на генераторах. Ті, що мають, повинні планувати переключення на аварійний режим протягом 2-3 годин", - розповів Дученко.

Крім електрики, ще однією проблемою є відсутність працівників у хлібопекарнях, що призводить до змін графіків роботи та зменшення обсягів виробництва. Також немає в достатній кількості зерна другого і третього класів.

"Не розумію, як ми працюватимемо до нового врожаю. Нам терміново потрібно домовитись з аграріями та експортерами, а також заключити меморандум з аграріями, щоб знайти зерно та підняти в ціні борошно, яке уже подорожчало на 25-30%", - заявив Дученко.

Експерт прогнозує, що через проблеми в галузі ціни на хліб можуть зрости на 10% вже зараз, а в майбутньому його вартість може збільшитись ще на 20%. Раніше також було повідомлено, що в Україні можуть змінити рецептуру хліба.

Читайте також