Українців у березні чекає масштабне підвищення пенсій: як порахують виплати

З 1 березня в Україні буде проведено масштабне підвищення пенсій. Інформацію про це оприлюднило видання OBOZ.UA.

Розрахунок пенсій буде здійснюватися за формулою, в яку входить половина рівня інфляції минулого року та 50% зростання зарплат за останні три роки. Це означає, що розмір пенсій підвищиться на близько 13%.

Як пише видання, наприклад, якщо вам виповнилося 65 років і ви виконали норму за стажем, мінімальний розмір пенсії становить 40% мінімалки, або 2840 гривень. У тому випадку, якщо ваша пенсія за формулою становить 2700 гривень, то платитимуть вам 2840 гривень. Проте за індексації приблизно на 13% підвищать не повну пенсію (2840 гривень), а її розрахунковий розмір за формулою (2700 гривень).

Також варто зазначити, що індексація враховує лише розмір пенсії, обчислений за формулою. Це означає, що додаткові підвищення, отримані в результаті державних гарантій чи додаткового стажу, не враховуватимуться під час індексації.

Закон про мінімальний розмір індексації пенсій був запроваджений в 2017 році колишнім міністром соціальної політики Андрієм Ревою. За його словами, індексація є єдиним можливим шляхом суттєвого підвищення пенсій, який був узгоджений з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Індексацію і законом передбачено, і з МВФ погоджено", - нагадав Рева.

Раніше також повідомлялося, що індексація пенсій також стосуватиметься військових пенсій з березня 2024 року.