Українець став керівником Марсіанської станції

Український інженер Сергій Якимов тепер очолює Марсіанську пустельну дослідницьку станцію, яка розташована в американському штаті Юта. Ця станція виконує геологічні та соціальні дослідження, що симулюють життя астронавтів на Марсі, повідомляє «Голос Америки».

Якимов розповідає, що станція приймає різні групи з усього світу, які проводять експерименти або тестують обладнання. Геологія навколишньої пустелі досить схожа на геологію Марсу.

Марсіанська пустельна дослідницька станція була створена громадською організацією під назвою «Марсіанське товариство», яке отримує фінансування від різних донорів, таких як Джеф Безос та Ілон Маск.

Якимов заявляє, що Ілон Маск зацікавлений у польоті на Марс комерційно, проте для того, щоб люди могли жити на Марсі, потрібно будувати інфраструктуру на планеті, а не просто транспортний засіб для перевезення людей.

Блок галереї

Хоча політ на Марс поки що є в далеких перспективах, Якимов зазначає, що дослідження, які проводяться на марсіанській станції, можуть бути корисними і на Землі. Наприклад, дослідження з вирощування їжі можуть допомогти робити процес більш ефективним і економічним, що зробить їжу доступною для регіонів, що страждають від нестачі ресурсів.

Сергій Якимов, який є випускником Київського політехнічного інституту, був обраний для участі в місії на Марс вісім років тому. Однак ця місія, яку організувала компанія Mars One з Нідерландів, пізніше зазнала фінансових проблем і збанкрутувала.

Як наступний крок у своїй кар'єрі, Якимов розглядає можливість працювати у НАСА в Космічному центрі у місті Г'юстон. Однак для цього він має отримати громадянство США.

Вчені з NASA також виявили, що Марс почав обертатися швидше, що зменшує тривалість марсіанської доби. Це означає, що тривалість дня на Марсі буде скорочуватися з кожним марсіанським роком.