В Одесі виник скандал через перейменування бульвару Жванецького

Зображення бульвару Жванецького, Одеса, перейменування, скандал
Зображення бульвару Жванецького, Одеса, перейменування, скандал

26 липня голова Одеської ОВА Олег Кіпер видав розпорядження про перейменування бульвару Жванецького. Ця новина викликала жваві дискусії у соцмережах. Деякі підтримують зміну назви, а інші навпаки.

Жванецький був радянським, російським і українським письменником-сатириком

Біографія Михайла Жванецького та орден від Путіна

Михайло Жванецький народився 6 березня 1934 року в Одесі. Після розпаду СРСР він працював у Росії. Спочатку він працював в Одеському порту, а потім виступав і писав сценарії для Ленінградського Театру естради і мініатюр. Пізніше Жванецький почав виступати сольно. Він написав багато вистав і книг, а також отримав екранізації своїх творів. У 1999 році він отримав звання Народного артиста України. Останнім часом він веде програму, яка виходить на російському телеканалі «Росія 1». 28 лютого 2019 року Жванецький отримав орден від Путіна. Він помер 6 листопада 2020 року і був похований у Москві.

Коли в Одесі з'явився бульвар Жванецького

До 5 квітня 2009 року бульвар мав назву Мистецтв. Потім мер міста Одеси Едуард Гурвіц вирішив перейменувати його на честь Михайла Жванецького. За новою назвою бульвар існував аж до 26 липня, коли було видано розпорядження про його перейменування.

Реакція українців на перейменування бульвару

Соцмережі розійшлися в думках щодо перейменування бульвару Жванецького. Деякі вважають, що Жванецький обрав «службу» російському міру, тому звинувачують його в цьому. Інші ж вважають, що він «герой нашого часу». Частина людей пропонує називати вулиці нейтральними назвами, щоб уникнути розбіжностей.

Читайте також