В Україні заборонять ртутні тонометри і термометри

29 травня Верховна Рада підтримала законопроєкт про приєднання до Мінаматської конвенції. Вона передбачає поетапну відмову України від ртуті.

Відповідний законопроєкт підтримало 299 депутатів, сказано на сайті парламенту. Відтак Рада фактично заборонила ртутні термометри і тонометри.

"Із 1 січня 2024 року Україна припинить виробництво, імпорт та експорт продукції, яка містить ртуть. Зокрема термометрів, ламп, деяких видів батарейок, тонометрів, барометрів, вимикачів, реле тощо. Припинення провадження технологічних процесів і використання певної продукції з вмістом ртуті сприятиме захисту здоров'я людини та навколишнього середовища від антропогенних викидів і вивільнень ртуті та її сполук", йдеться у документі.

У Мінаматській конвенції також ідеться про припинення видобування ртуті.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Утім, є винятки, яких заборона поки що не стосується:

продукти для потреб військової та цивільної оборони;

вироби, що використовують для досліджень та калібрування приладів, як еталонний стандарт;

вироби, які не мають ​​альтернативи (наприклад зовнішні електроди для електронних дисплеїв і пристроїв вимірювання);

вакцини, що містять тимеросал як консервант.

В ЄС вже існує політика зниження ризику впливу ртуті на людей та довкілля. При цьому відповідне законодавство охоплює майже всі аспекти використання ртуті. Оскільки забруднення ртуттю є стійким, таке тривале використання сприяє її накопиченню у довкіллі, зокрема в продуктах харчування.

Проте значна кількість ртуті, як і раніше, застосовується в ЄС. Переважно в стоматологічній амальгамі, і ще в такій продукції, як освітлювальні чи вимірювальні прилади.