Вакансії з бронею чи високою зарплатою: що важливіше для українців під час пошуку роботи

Два выбора українців: броня чи зарплата
Два выбора українців: броня чи зарплата

Українцям розповіли, на що звертають увагу мешканці країни під час пошуку роботи.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у матеріалі РБК-Україна.

Так, пошук гідної роботи став однією з нагальних проблем для багатьох громадян. Український ринок праці з початку повномасштабного вторгнення зіткнувся з кадровою кризою та низькою конкуренцією серед претендентів на роботу. До того ж з огляду на сучасні реалії багато хто звертає увагу на те, чи надають роботодавці бронювання своїх працівників від призову до лав ЗСУ. Слід зазначити, що така опція вже активно вказується у вакансіях.

Виходячи з даних опитування, оприлюдненого Міністерством економіки, 67% представників українського бізнесу назвали мобілізацію ключовою причиною нестачі кадрів, 54% - еміграцію за кордон, а 36% - неконкурентну заробітну плату.

У зв'язку з цим опція бронювання від мобілізації дає компаніям шанс залучити нових працівників з огляду на нинішній дефіцит кадрів. До того ж, кандидати можуть сприймати оформлення "броні" роботодавцем як одну з переваг нарівні із заробітною платою.

При цьому на порталі пошуку роботи Work.ua створили окремий розділ із вакансіями, де роботодавці вказують, що мають можливість бронювати своїх працівників.

Робота в Україні / Фото: Tim van der Kuip

Однак поки що важко оцінити, чи популярніші такі вакансії серед українців. На Work.ua зазначили, що найкращою ілюстрацією ситуації могло б бути опитування серед претендентів.

Але все ж таки, кількість пропозицій роботи з позначкою "бронювання" на порталі досить велика. Так, станом на 5 червня - понад 3000 актуальних вакансій.

Найбільш популярні вакансії з опцією "бронювання":

  • Робочі спеціальності, виробництво - 1027
  • Логістика, склад, ЗЕД - 719
  • Сфера обслуговування - 433
  • Роздрібна торгівля - 425
  • Транспорт, автобізнес - 369

Понад 200 вакансій - у сфері продажу та закупівлі, будівництва та архітектури, медицини та фармацевтики.

Як зазначається, пропозиції роботи на виробництві розміщують на Work.ua фармацевтичні компанії, машинобудівні підприємства, виробники БПЛА.

Зокрема, у Києві шукають збирача FPV-дронів. Від кандидата чекають уміння користуватися ручним та електроінструментом, уміння працювати з паяльною станцією. Також бажано бути здатним читати та розуміти технічні схеми, креслення та специфікації. При цьому обіцяють заробітну плату на рівні 30-40 тис. грн.

Також можливість бронювання вказують для пекарів, формувальників тіста, працівників хлібокомбінатів.

Наприклад, вакансії з такою опцією пропонують на виробництвах хліба ("Тернопільхлібпром", "Золотий коровай" у Житомирі, "Київхліб"), та мережах супермаркетів (наприклад, "Сільпо", "THRASH! ТРАШ!", Novus).

Поштовий оператор "Нова пошта" в описі вакансій також вказує на оформлення бронювання військовозобов'язаних. Відтак працівників шукають у різних містах України на посаді експедитора, оператора поштового відділення, вантажника. Пропонують зарплати від 15 до 23 тис. гривень.

У свою чергу логістичні компанії у Львові вказують опцію "броні" для водіїв-дальнобійників на міжнародні рейси та водіїв-експедиторів по області. Вимагають наявності посвідчення водія відповідної категорії, біометричного паспорта для поїздок за кордон, а авто надає роботодавець.

Раніше ми писали, що українці без вищої освіти можуть заробляти до 50 тисяч гривень. 

Читайте також