Венесуела затримала і передала Росію колумбійців, які воювали за Україну, - ЗМІ

Російські спецназівці затримали колумбійців у Венесуелі
Російські спецназівці затримали колумбійців у Венесуелі

Федеральна служба безпеки Росії повідомила, що затримала двох громадян Колумбії, яких підозрюють в участі в бойових діях на боці України. Олександра Антста та Хосе Арон Медіну заарештували і помістили в стриманий ізолятор Лефортово в Москві. За найманство в Росії передбачено покарання до 15 років позбавлення волі.

За даними колумбійської газети El Tiempo та видання Politico, затримання відбулося ще в липні в аеропорту Каракаса, коли колумбійці поверталися додому. Сестра одного зі затриманих заявила, що увагу венесуельських правоохоронців привернула українська військова форма, яку вони мали при собі.

Після затримання у Венесуелі колумбійці були екстрадовані до Росії. Це, мабуть, перший відомий випадок екстрадиції до РФ іноземних громадян, які воювали за України. Експерти вважають, що цей арешт та екстрадиція можуть бути спрямовані на залякування інших іноземців, які розглядають можливість приєднання до українських сил.

ФСБ опублікувала відео, на якому, ймовірно, затримані колумбійці проходять коридором СІЗО Лефортово. Проте подробиці про місце та час їх затримання не повідомлені.

Венесуела підтримує тісні зв'язки з Росією, як Ніколас Мадуро. Нещодавно Верховний суд Венесуели визнав перемогу Мадуро на виборах, хоча багато країн вимагають опублікувати детальні результати голосування.

У свою чергу, Росія активно набирає найманців з-за кордону для участі у війні проти України. Російська влада також підтримує такі групи найманців, як "Вагнер", які, крім війни в Україні, активно займаються в Африці.

Читайте також