Відмовився служити імператору – сьогодні моляться великому монаху

8 лютого церква згадує перенесення мощей преподобного Феодора Студита. У деяких джерелах його ще називають Теодором або Федором.

Феодор народився у 759 році в місті Царгород нині Стамбул. Батьки дали йому гарну освіту. Майбутній святий мав усі шанси на блискучу кар'єру при імператорському дворі, але ще будучи підлітком відмовився від можливості займатися державною службою. Бо імператор Костянтин V Копронім підтримував іконоборців, які вимагали заборонити використовувати зображення святих під час служб і у повсякденному житті.

На прохання свого дядька, блаженного Платоні, Феодор із братами Йосифом та Євфімієм прийняли чернецтво у монастирі "Сакудіон", який знаходився неподалік грецької гори Олімп. Згодом Феодор став настоятелем обителі.

У 796 році Феодора арештували та піддали тортурам за відмову підтримувати іконоборців та виступи у попередні роки проти імператора Костянтина. Святий був засланий у місто Солунь нині Салоніки. Його звільнили, коли до влади прийшла імператриця Ірина. Після цього відправили керувати закинутим Студійським монастирем у Константинополі. За короткий час настоятель облаштував обитель і там почали жити понад тисяча ченців.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За часів правління імператорів Никифора та Лева Вірменина, святий Феодор знову постраждав за відмову приймати сторону іконоборців. Його ув'язнювали та піддавали знущанням. Феодор Студит був звільнений із тюрми після смерті Лева Вірменина. Оселився у місті Херсонес. Помер у 826 році в монастирі "Святого Трифона", який знаходився в регіоні Віфінія.

У 845 році мощі преподобного перенесли у Студійський монастир.

Учора православні згадували святителя Григорія Богослова, який жив у IV ст. Усе своє зріле життя він проповідував людям слово Боже. Преподобний помер 25 січня 389-го. Після себе залишив 243 послання, 507 духовних віршів та 45 проповідей.