Відповідальність за зачинені укриття ‒ Київрада дорікає головам районів та звернеться до парламенту

У Києві 2 червня відбулося засідання столичної постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Учасники обговорили питання координації дій всіх служб щодо забезпечення роботи і доступу до укриттів у столиці. Про це повідомив міський голова Києва Віталій Кличко.

За його словами, рішення про цілодобовий доступ до всіх укриттів ‒ обовʼязкове до виконання всіма установами і закладами. За цим слідкуватимуть відповідні служби. До контролю за доступом також долучать громадськість.

"Усі небайдужі можуть доєднатися і стати інспекторами громадського контролю. Звертатися потрібно до Департаменту муніципальної безпеки. Патрульна поліція, і ми за це вдячні, допоможе перевіряти доступність укриттів під час повітряної тривоги в комендантську годину", ‒ зазначив Кличко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

На найближчому позачерговому засіданні, яке відбудеться 8 червня, Київрада звернеться до парламенту. Міські депутати запропонують встановити відповідальність, в тому числі приватних власників приміщень укриттів, за недопуск людей та неналежну роботу бомбосховищ.

"Ворог зараз обстрілює столицю балістичними ракетами. Коли тривога може пролунати за лічені хвилини. Якщо ви розумієте, що так швидко не дійдете до укриття, дотримуйтеся правила двох стін у помешканні. Міська влада посилює контроль за роботою укриттів. Так, питання є. І будемо працювати. Також ми продовжуємо дбати про життєзабезпечення столиці. Підтримувати місто в належному стані. І навіть в умовах воєнного стану, робити столицю гарним і комфортним містом", ‒ додав Кличко.

Він наголосив, що торік місто виділило районам 320 млн грн, а цього року ‒ понад 900 млн на облаштування укриттів.

"Цими коштами, підкреслю, розпоряджалися й розпоряджаються РДА міста. Відповідальними є глави районів. На сьогодні виконання і використання коштів вкрай незадовільне. У кінці червня підіб'ємо підсумки використання коштів на облаштування укриттів", ‒ зазначив Кличко.

Він також "пригрозив" зверненнями до президента щодо відсторонення чи звільнення глав районів.

"Це не виправдання ні для кого абсолютно. Зрозуміло, що відповідальність ‒ спільна. Всіх служб і моя, як мера міста. Але також хочу нагадати, що глав районів столиці призначає президент, за поданням уряду. Мер столиці не може не те що звільнити голову району, а навіть винести йому догану", ‒ наголосив Кличко.

Київські укриття будуть відкриті на постійній основі попри те, що там можуть діяти вандали та безхатьки. Дане рішення пов'язано з тим, що Росія почала завдавати по місту ударів балістичними ракетами.

За словами очевидців, одне з бомбосховищ у Деснянському районі Києва під час повітряної атаки вночі 1 червня було зачиненим. Прокуратура зараз проводить слідчі дії у медичному закладі.