Війна в Україні створює новий тип олігархів у Росії - ЗМІ

Війна в Україні створює новий тип олігархів у Росії - ЗМІ

Влада Путіна створила нове покоління російських мільярдерів

Війна в Україні та санкції сильно вплинули на російську економіку і призвели до появи нового типу олігархів в Росії. Володимир Путін обрав магнатів зі свого оточення, які отримали контроль над активами, у конфіскованих у західних компаній. Вони можуть мати більше досвіду в бізнесі, але залишаються підконтрольними Путіну, так само, як і попередня еліта олігархів.

Перші олігархи заробили свої статки в період приватизаційних реформ 90-х років під час президентства Бориса Єльцина. Вони змогли продовжувати керувати своїми великими статками, поки слухняно слідували велінням Путіна. В цю групу входять Володимир Потанін і Олег Дерипаска.

Нові олігархи є друзями та колегами Путіна з його часів роботи в КДБ. Вони отримали активи при перерозподілі державних енергетичних компаній. Серед них Ігор Сєчин, якого Путін призначив заступником прем'єр-міністра і потім главою "Роснефть". Микола Токарєв став президентом "Транснефть". Олексій Міллер очолює "Газпром".

Олександр Варшавський і Олександр Говор теж входять до нового покоління олігархів. Вони працюють у секторі споживчих товарів та роздрібної торгівлі.

У найближчі місяці список конфіскованих активів може збільшитися, оскільки компанії зараз намагаються вийти з Росії. Ці нові олігархи відрізняються від своїх попередників тим, що мають досвід у бізнесі і розуміють засади ринкової конкуренції. Проте їх амбіції будуть обмежені тим, що Путін може забрати все, що дає. Вони мають працювати в умовах економічної ізоляції та залежності від військової економіки.

Джерело: УНІАН

Читайте також: