"Використовувати свій вплив": у ЄС назвали спосіб покласти край війні Росії проти України

Плакат за зупинку війни Росії проти України
Плакат за зупинку війни Росії проти України

Голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель звернувся до Китаю з проханням використати свій вплив на Росію для припинення війни в Україні. Про це повідомляє Європейська служба зовнішніх справ.

Боррель обговорив питання підтримки Китаєм російської агресії проти України під час зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ван І. Він вказав на те, що така підтримка Китаєм загарбницької війни має негативний вплив на відносини між ЄС та Китаєм і висловив занепокоєння китайським експортом до РФ.

"Високий представник пояснив, чому Європейський Союз вважає російську війну проти України екзистенційною загрозою для Європи. Він висловив стурбованість тим, що експорт Китаєм великої кількості товарів та елементів подвійного призначення надає Росії підтримку у нарощуванні виробництва її військового обладнання", - йдеться у повідомленні.

Боррель закликав Китай використовувати свій вплив на Росію для сприяння припиненню війни в Україні і вказав, що спільна заява з Бразилією не веде до цього.

Крім того, Боррель також згадав питання двосторонньої торгівлі і звинуватив Китай у надмірних державних субсидіях, які спотворюють ринок ЄС.

Нагадаємо, що недавно міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори зі своїм китайським колегою Ван І, де обговорювалися шляхи до досягнення справедливого миру.

Читайте також