Високий представник ЄС: Досвід України показує майбутнє військових технологій

Майбутні військові технології України
Майбутні військові технології України

ЄС закликає розвивати європейські оборонні технології

Жозеп Боррель, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, наголосив на необхідності розвитку європейських оборонних технологій, зокрема у зв'язку із досвідом війни в Україні.

У своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій, він поділився думками, висловленими під час конференції COTEC про технологічний суверенітет у сфері оборони.

"Війна в Україні відкрила вікно у майбутнє сучасних бойових дій: наземні роботи робитимуть усе – від розвідки до прямих атак", - зазначив Боррель, підкреслюючи роль безпілотних систем у сучасній війні.

Боррель вказав на асиметричність сучасної війни та підкреслив, що навіть кілька дешевих дронів можуть зруйнувати бойовий танк. Він також зазначив, що штучний інтелект та космічні технології стають все більш важливими у військовій сфері.

"Сучасний солдат на 80% покладається на космічні засоби для забезпечення зв'язку, позиціонування та для застосування різних систем озброєння", - зазначив Боррель.

Окрім того, високий представник ЄС попередив про небезпеку надмірної залежності від імпорту, особливо з країн, що не є стратегічними союзниками ЄС. Він привів приклад китайської компанії DJI, яка контролює значну частку виробництва дронів.

"Лише одна китайська компанія DJI контролює близько 70% від глобального комерційного виробництва дронів, і цей факт має бути підставою для перестороги", - попередив Боррель.

Заключними словами Жозеп Боррель закликав до рішучих дій, зокрема в ініціативах, які спрямовані на розвиток європейських оборонних технологій. Він наголосив на необхідності інвестування у ключові технології, такі як штучний інтелект, дрони та космічні спроможності, для реалізації потенціалу європейського оборонного промислу.

Читайте також