Запатентували інноваційний пристрій

Італійський фізик і винахідник Гульєльмо Марконі 2 червня 1896-го запатентував радіо. 1909-го отримав за це Нобелівську премію з фізики.

Він з дитинства цікавився радіохвилями. Провів першу публічну демонстрацію передачі радіосигналу на відстань 3 км, потім через море. Експериментував з більшими відстанями. Його досягнення мало кого цікавили в Італії, і він переїхав до Англії.

Заснував компанію з безпровідної передачі телеграфних повідомлень. Після тривалих експериментів створив пристрій для передачі сигналу. Заснував велике акціонерне товариство, запросив багатьох відомих учених та інженерів.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Здійснив передачу радіосигналів на 14 км через Бристольську затоку, потім на 21 км. Побудував першу стаціонарну радіостанцію на острові Вайт, забезпечивши зв'язок з материком на відстані 23 км. Згодом Марконі зміг передавати радіосигнали через Ла-Манш.

Обладнав два американських кораблі для передачі повідомлень до нью-йоркських газет з яхтових перегонів на кубок Америки. Це привернуло світову увагу до самого Марконі і його компанії.

Помер вчений 1937-го. В день його похорону усі радіостанції British Broadcasting Corporation (BBC) двома хвилинами мовчання в ефірі вшанували пам'ять новатора радіо.

Американець Семюель Морзе 20 червня 1840-го запатентував телеграф. Пристрій працював за рахунок подачі і переривання електричного струму. Морзе пересилав розроблену ним систему знаків, закодованих в електричні імпульси - азбуку Морзе - по дротах.

Автоматичний приймач записував сигнали, що подаються ключем. Імпульси струму певної тривалості змушували коливатися електромагнітне перо, що відтворює "крапки" і "тире" на паперовій стрічці пером або видавлювали сигнали, або завдавали їх чорнилом.