Запланований контрнаступ ЗСУ взимку може відкластися: у США назвали причину

Затримки поставок танків та бронетранспортерів можуть коштувати Україні можливості для контрнаступу цієї зими.

Російські сили готуються розпочати власний наступ у Луганській області та посилюють свої дії в районі Бахмута на Донеччині. Таких висновків дійшов американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

За оцінками аналітиків, Україна все ще може розпочати давно запланований контрнаступ цієї зими, що дещо пом'якшить наслідки затягування Заходом надання необхідної допомоги. Однак затримка з початком цього контрнаступу досі дозволила росіянам поставити умови, які зроблять його важчим і коштовним.

На думку експертів, затримка також дозволила Росії створити умови для свого наступу, що значно ускладнило план української кампанії.

Якщо Україна ще не має техніки, необхідної для початку контрнаступу, то їй, ймовірно, доведеться чекати багато тижнів, поки західні танки не прибудуть у кількості, достатній для підтримки поновлення зусиль, пишуть експерти.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Вони припускають, що затримка, ймовірно, продовжиться через погодні умови. І росіянам, і українцям доведеться враховувати сезон весняного бездоріжжя, який, ймовірне, припаде на березень і квітень. Це також ускладнить, якщо не унеможливить, швидкий механізований контрнаступ.

Україні, можливо, доведеться почекати до кінця весни чи початку літа, перш ніж відновити свої великомасштабні зусилля щодо звільнення стратегічно важливої території.

"Заходу необхідно буде уникати помилкового висновку про те, що майбутні українські контрнаступи неможливі, виходячи з тимчасових рамок, зумовлених власними затримками у наданні необхідних матеріальних умов", йдеться у звіті.

Поточні та заплановані російські наступи, ймовірно, завершаться без досягнення вирішального оперативного успіху. І таким чином, що цілком можуть створити сприятливі умови для українських контрнаступів, особливо після того, як Україна отримає західні танки, впевнені в ISW.

Різні країни офіційно підтвердили згоду надати Україні загалом 321 важкий танк. Поки невідомі строки постачання, розповів посол України у Франції Вадим Омельченко.

Збройним силам Україні потрібно від 300 до 500 танків для наступальних дій. Танки мають надходити в Україну з якомога меншим розривом у часі між ухваленням рішення про їх надання і постачанням, сказав президент Володимир Зеленський.

Україна сподівається, що постачання західних танків займе тижні, а не місяці. Україна щодня платить за очікування кров'ю, заявив радник голови Офіса президента Михайло Подоляк.