Заручник бюрократії: український біженець розповів про проблеми в Естонії

Заручник бюрократії: український біженець в Естонії
Заручник бюрократії: український біженець в Естонії

Багато українських біженців інтегровані в естонське суспільство

Багато українських біженців в Естонії працюють, навчаються в місцевих вишах та вивчають естонську мову. Але часом вони зіштовхуються з обмеженнями і не можуть скористатися всіма перевагами, які доступні місцевим жителям з постійним або терміновим дозволом на проживання, а не тимчасовим статусом захисту. Про це повідомляє Postimees.

Наприклад, українець Кирило, який переїхав до Естонії понад два роки тому, не може придбати автомобіль у лізинг незважаючи на високооплачувану роботу та отриману вищу освіту в Естонії.

«Наприкінці вересня у зв'язку з похолоданням і необхідністю часто їздити до офісу, який розташований в Таллінні, а я живу в Тарту, вирішив замислитися над покупкою автомобіля. Так як у мене постійний трудовий договір, випробувальний термін пройдено, а зарплата набагато вища за середню, я вирішив звернутися до кількох естонських банків – LHV, Swedbank, SEB – із запитом на отримання автолізингу. Усі три банки відмовили мені з тієї причини, що термін мого посвідки на проживання становить менше року», – розповідає Кирило.

З 11 вересня Департамент соціального страхування Естонії планує надавати одноразову допомогу на оренду житла тільки українським біженцям, які недавно прибули до країни. Наразі компенсація не залежить від доходу біженців і можуть подавати заявки всі, хто прибув в Естонію з 24 лютого 2022 року та отримав тимчасовий захист. Максимальний розмір компенсації становить €1200.

Українські біженці, які проживають в Естонії, відтепер повинні купувати квитки на поїздах державної залізничної компанії Elron, а не їздити безкоштовно, як раніше. Вони можуть отримувати знижки на індивідуальні квитки, купувати їх онлайн або в квиткових автоматах.

Читайте також