Зеленський хоче бачити Сі Цзіньпіна в Україні

Президент України Володимир Зеленський запросив главу Китаю Сі Цзіньпіна відвідати столицю із візитом.

Українське керівництво готове бачити китайського лідера у Києві, заявив президент в інтерв'ю агенції Associated Press.

"Я хочу поговорити із ним. Я контактував з лідером КНР до повномасштабної війни. Але за весь цей рік, навіть більше одного року, у нас не було розмови", ‒ сказав він.

Водночас візит Сі Цзіньпіна до диктатора Володимира Путіна у Москві не пішов на користь Росії, припустив Зеленський.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У МЗС України очікують, що Сі переконає Путіна припинити війну. Китайські офіційні особи регулярно закликають до переговорів та кажуть, що вони виступають "за мир в усьому світі".

Сі Цзіньпін перебував із триденним візитом у Москві. 20 березня він провів переговори з Путіним. 21 березня очільник КНР повторив заяву про мир, сказавши, що кількість прихильників переговорів зростає.

Китай не може бути неупередженим посередником між Росією та Україною, адже Пекін і досі не засудив російське повномасштабне вторгнення. КНР продовжує торгувати з Москвою, заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Сполучених Штатів Америки у Білому домі.

Тим часом КНР уперто продовжує називати війну в Україні "кризою", "ситуацією" або "конфліктом".

Китайський лідер Сі Цзіньпін також проігнорував прохання президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена. Глава Китаю відмовився від телефонної розмови з американським президентом.

За перші два місяці 2023 року Російська Федерація майже на чверть збільшила продажі сирої нафти в Китай. У січні-лютому РФ стала найбільшим постачальником нафти в КНР, обігнавши Саудівську Аравію.

Одними з головних бенефіціарів дисконту на російську нафту, яка через санкції ЄС продається з великими знижками, стали недержавні китайські нафтопереробники. Більшість із них розташовані у східній провінції Шаньдун. Вони на початку року купували російську сировину зі знижкою приблизно $8 за барель порівняно з еталонною маркою Brent.