Зеленський запропонував ввести санкції на півстоліття проти РФ та Білорусі

Президент України Володимир Зеленський запропонував до розгляду у Верховній Раді законопроєкт щодо введення санкцій у сфері оборонно-промислового комплексу проти Російської Федерації та Республіки Білорусь. Ці обмеження будуть поширюватись на наступні 50 років. Зазначений проєкт під номером 10271.

Згідно з документом, пропонується затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 листопада 2023 року.

Згідно з цим проєктом, планується застосування наступних секторальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до РФ та Білорусі у сфері оборонно-промислового комплексу на протязі 50 років:

  • заборона здійснення операцій з товарами і послугами, на міжнародні передачі яких поширюється дія закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання" з резидентами РФ та Білорусі, включаючи ті, що проводяться з участю резидентів інших держав;
  • припинення виконання економічних та фінансових зобов'язань на користь резидентів РФ та Білорусі за операціями з товарами військового призначення та подвійного використання;
  • заборона передачі резидентам РФ та Білорусі технологій та прав на об'єкти інтелектуальної власності, а також на здійснення ними дій щодо отримання охоронних документів та інших заходів, пов'язаних з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності крім продовження строку чинності цих прав та дії охоронних документів, також заборона реєстрації і акредитації організацій колективного управління, засновниками яких є резиденти РФ та Білорусі;
  • припинення спільних проєктів та промислових програм у сфері безпеки і оборони, які залучають резидентів РФ та/або Білорусі та є пов'язаними з товарами військового призначення та подвійного використання.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський вже затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 листопада 2023 року щодо застосування та внесення змін до персональних санкційних заходів у відношенні фізичних та юридичних осіб. Економічні обмеження стосуються 100 фізичних осіб з Росії та 37 юридичних осіб, які, ймовірно, причетні до депортації українських дітей з окупованих територій.

Зазначимо, що російські виробники взуття для військових компанії "Донобувь", "Фарадей", "Іскож" та "Юнічел" у 2023 році безпосередньо імпортували продукцію з Європи на суму $4,1 млн. Серед перерахованих товарів є шкіра, клей, запчастини для взуттєвих станків та інші.