Зникнення яхти підсанкційного російського олігарха: у Хорватії завершили розслідування

У Хорватії завершили розслідування щодо зникнення яхти Irina VU, власником якої є підсанкційний російський олігарх Алішер Усманов.

У зникненні яхти підозрюють чотирьох громадян країни. Про це сказав речник управління поліції Шибеник-Кнін Шиме Павич у коментарі хорватському каналу HRT.

Один із чотирьох затриманих капітан судна. За даними слідства, він разом із іще пʼятьми людьми торік у жовтні вийшов на яхті в міжнародні води, щоб перенаправити судно з Хорватії до Туреччини.

Під час допиту затримані заявили, що не знали про затримання яхти. Також стверджували, що на судні не було жодної пломби, яку ставлять, коли його опечатують.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"У ході кримінального розслідування було встановлено, що 58-річний чоловік, який є першим підозрюваним як капітан, влаштував трьох інших людей у віці від 34 до 50 років разом з двома іншими як пасажирів на судно Irina VU. Вони вийшли в міжнародні води в жовтні 2022 року. Капітан був повідомлений про міжнародний захід із обмеження активів", сказав Павич.

У січні ЗМІ повідомляли, що яхту Усманова, яка була в порту Бетіна у Хорватії, виявили в Туреччині.

35-метрова яхта Irina VU вартістю близько 5 млн вийшло з порту Бетіна 6 жовтня, а вже 9 жовтня зайшла у турецький порт Дідім. Натомість до Бетіни заплила майже ідентична яхта, яка, за словами джерел ЗМІ, мала вдавати, що Irina VU все ще перебуває в хорватському порту.

Алішер Усманов вважається одним із найбагатших російських олігархів. Forbes оцінював його статки в $11,5 млрд. Засновник одного із найбільших гірничо-металургійних холдингів РФ USM Holdings.

Наприкінці лютого минулого року, після початку масштабної російської агресії в Україні, Усманов потрапив до санкцій ЄС. Пізніше до санкцій приєдналися США, Велика Британія, Австралія, Канада і Японія.

Торік президент України Володимир Зеленський підписав санкції проти майже 4 тис. осіб і компаній. У список потрапив і Усманов.