"Жодних перемовин": в Австрії зробили жорстку заяву про війну в Україні

Військова колона на австрійській дорозі
Військова колона на австрійській дорозі

Австрійський міністр: без урахування думки України не може бути миру

Федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг заявив, що не може бути миру, який буде нав'язаний Росією або будь-ким іншим без урахування думки України.

Він наголосив, що це рішення повинен приймати сам український народ. Зрештою, розмови із Росією будуть, бо ми всі прагнемо до миру. Але не можна дозволити, щоб мир був нав'язаний під диктатом і без врахування думки України.

При цьому необхідно пам'ятати: жодних переговорів щодо України без України. Український народ повинен сам вирішувати, коли він готовий до переговорів. Зрештою, розмови з Росією будуть. Тому що ми всі хочемо миру. Але не може бути миру під диктатом. Не може бути миру, який буде нав'язано Росією або будь-ким іншим без урахування думки України. Це неприпустимо.

Александер Шалленберг також засудив заклики до України відмовитися від частини території для досягнення миру. Він заявив, що такі заклики є абсолютно зайвими і неприпустимими.

Я вважаю такі заклики абсолютно зайвими. Уявімо, що на нас напали: Південну Штирію чи Бургенланд окуповано іноземною державою, була спроба знищити федеральний уряд Австрії або вигнати його з країни. І тоді б нам говорили: "Дорогі австрійці, чому б вам не поступитися частиною своєї території заради миру?". Я вважаю такі заклики ззовні неприпустимими.

Міністр підкреслив, що рішення про мир має бути прийняте українським народом, який демонструє готовність боротися. При цьому, він зазначив, що Володимир Путін своїм нападом сприяв єдності українського суспільства.

Він зазнав нападу і демонструє неймовірну готовність боротися. Іронічно, але можна сказати, що Путін своїм нападом більше сприяв єдності українського суспільства, ніж будь-хто інший до нього. Тому такі заклики ззовні є абсолютно абсурдними. Остаточне рішення тут має бути за українським народом.

Щодо Росії, Александер Шалленберг висловив переконання, що поки з її боку не видно справжньої готовності до миру.

Війна завдає величезної шкоди Росії. Вона ізольована і геостратегічно набагато слабша, ніж була на початку агресивної війни. Путіну доведеться зробити з цього необхідні висновки. Утім, я поки що не бачу з російського боку готовності серйозно брати участь у переговорах. Як тільки така серйозна готовність з'явиться з російського боку, ми повинні скористатися цією можливістю. Це - важливо.

Міністр також вважає важливим залучати країни Глобального Півдня, особливо країни БРІКС, для забезпечення безпекових гарантій та впливу на Москву.

З одного боку, це необхідно для безпекових гарантій, з іншого – ці держави потенційно мають більший вплив на Москву. Водночас ніхто з нас не знає, що насправді впливає на думки Володимира Путіна. Навіть китайські партнери, які бажають припинення війни, схоже, мають лише обмежений вплив на нього.

Читайте також