ЗСУ, ймовірно, збили винищувач Су-34 з американського F-16 – ISW

Су-34 і американський F-16 у повітрі
Су-34 і американський F-16 у повітрі

Російський блогер, пов'язаний з авіаційною сферою, повідомив про можливе збиття українським літаком F-16 російського винищувача Су-34. Якщо ця інформація підтвердиться, це буде перший випадок знищення російського винищувача літаком, який був наданий Україні західними партнерами. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті Інституту вивчення війни вказується, що блогер підтвердив втрату літака Су-34, але не згадав деталей інциденту. Він також повідомив про загибель екіпажу винищувача, але заперечив, що це сталося через удар з боку ЗСУ. Інші джерела вважають, що причиною аварії могла бути технічна несправність або людський фактор.

Російський Telegram-канал, пов'язаний з авіаційною групою "Дніпро", заявив, що український F-16 ймовірно збив російський Су-34 під час бомбардування з використанням фугасних авіабомб на відстані близько 50 км від фронту.

Пізніше цей же канал заявив, що аварія могла статися через технічну несправність або помилку екіпажу, що свідчить про проблеми з застарілими російськими літаками та втомою пілотів. Канал також звинуватив інших військових блогерів, пов'язаних з Кремлем, в тому, що вони приховують правду про катастрофу Су-34 та саботують заходи протидії з боку ЗСУ проти F-16.

Нагадаємо, що раніше стало відомо, що в Росії впав літак, на борту якого перебували чотири особи, і один із членів екіпажу загинув.

Також раніше повідомлялося, що 14 червня російський літак Су-24 порушив повітряний простір Швеції і був перехоплений винищувачами Gripen.

У квітні військово-повітряні сили Швеції заявили, що разом з німецькими винищувачами вони перехопили російський розвідувальний літак Іл-20 неподалік від шведського узбережжя.

Читайте також