ЗСУ просунулись на Курщині, ворог тисне на Селидово та Покровськ – звіт ISW

Армія України наступає на Курщині
Армія України наступає на Курщині

Збройні сили України досягли успіху у Курській області, просунувшись в межах українського плацдарму. Тим часом, російські війська просунулися в Донецькій області, зокрема в районі Селидового і на північний захід від Вугледара, - повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті.

Бої на території РФ

Українські сили останнім часом просунулися в Курській області, в межах основного українського плацдарму.

Зокрема, геолокаційні знімки від 26 жовтня свідчать про рух ЗСУ на південний захід від Ольговки і на схід від Колмакова.

За даними російських джерел ISW, українські сили проводили атаки в районі Зеленого Шляху, Новоіванівки, Дар'їно, Нижнього Клину, Погребків, Миколаєво-Дар'їно та села Плехове.

Російські війська також зробили невеликий просування в Курській області, рухаючись на південний схід від Мартинівки. Це зафіксовано на знімках від 26 жовтня.

Станом на вечір 26 жовтня, українські сили проводили атаки біля Нового Путі в Глушковському районі та на захід від українського плацдарму.

Харківська область

27 жовтня, російські війська продовжили наступ на півночі Харківської області, проте без успіху. Вони атакували поблизу Вовчанська та Стариці.

Речник Харківського угруповання ЗСУ повідомив, що більшість артилерійських снарядів, які використовуються російськими військами на Харківському напрямку, надходять з Північної Кореї.

Він також зазначив, що ці снаряди мають низьку якість та не ефективно влучають у ціль.

Крім того, Романов вказав, що російські окупанти можуть постачати своїм підрозділам у Харківській області боєприпаси, отримані від Ірану.

Луганська область

27 жовтня, російські війська спробували наступати вздовж лінії Куп'янськ - Сватове - Кремінна, проте без успіху.

Геолокаційне відео від 26 жовтня показує, як українські сили відбивають атаку російської механізованої групи на північний схід від Торського.

Хоча деякі російські джерела твердять, що вони діють біля Сенькового, ISW не має достовірної інформації про те, що російські війська перетнули річку Оскіл.

Також, є ствердження про просування російських військ у Першотравневому та навколо Тернів, проте ці дані ще не підтверджені експертами ISW.

Командир українського батальйону, що діяв на Куп'янському напрямку, повідомив про намагання російського батальйону провести механізовану атаку, яка була відбита.

Російські та українські джерела повідомляють про бої біля Катеринівки, Антонівки, Костянтинівки, Єлизаветівки, а також у районах Богоявленки, Новоукраїнки та Золотої Ниви.

Донецька область

27 жовтня російські війська продовжили наступ на Торецькому напрямку, але не зробили жодного успіху.

Російські та українські джерела повідомляли про бої в Торецьку, навколо Нью-Йорка та Щербинівки.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що російські війська контролюють дві третини Торецька, хоча це не підтверджується експертами ISW. Вони стверджують, що російські загарбники окупували лише приблизно 23% міста.

На Покровському напрямку російські війська продовжили наступ у районі Селидове.

Геолокаційні знімки від 27 жовтня показують, що російські окупанти просунулися на південь від Вишневого. Про захоплення Вишневого немає достовірних даних.

Генштаб ЗСУ повідомив про атаки російських військ поблизу Променя, Миролюбівки, Воздвиженки, Красного Яру, Крутого Яру, Миколаївки, Лисівки та Селидового.

Російські війська також намагалися продовжити наступ у південну частину Новоукраїнки, однак ці дані поки не підтверджені експертами ISW. Українські ЗСУ відбили атаку російського батальйону біля Золотої Ниви, знищивши 20 ворожих одиниць техніки.

Південна вісь

27 жовтня російські загарбники атакували на заході Запорізької області, але не здійснили ніякого просування.

Українські військові не зафіксували спроб російського устроювання наступальних угруповань на півдні України.

Протилежно російським заявам, сили ISW стверджують, що російські загарбники не захопили Левадне.

Ситуація в районі боїв у Покровську була показана у відеоролику з участю воїнів 128 бригади ЗСУ.

Противник здійснив багато ударів по території України, включаючи ракетний та авіаційні удари, а також використовував дрони-камікадзе. Війська ЗСУ відбили багато обстрілів позицій та населених пунктів.

Аналітики Deep State повідомляють, що російські війська захопили Селидове та Богоявленку, проте цю інформацію не підтверджено незалежним джерелам.

Читайте також