Журавлине або "Мертве" озеро: чому туристам варто бути обережними біля нього

Журавлині - мертве озеро України
Журавлині - мертве озеро України

Озеро Журавлине, розташоване на Львівщині, є унікальною природною пам'яткою. Його також називають Мертвим озером. Багато туристів з усієї України вирушають сюди, щоб насолодитися незвичайними місцями та містичною атмосферою.

Журавлине або "Мертве" озеро знаходиться на висоті 572 метри над рівнем моря у гірському масиві Сколівські Бескиди Карпат.

Назва "Мертве озеро" виникла через відсутність рослинності і живих істот. Однак, при детальному огляді води можна побачити, що озеро є живим. В ньому живуть водяні комахи, личинки бабок і тритони, які переміщуються в намулі та на гілках дерев.

Озеро Журавлине - це унікальний об'єкт природного заповідника, яке отримало назву від журавлини болотної, що росте на оліготрофному сфагновому торфовищі. Поруч з журавлиною зростають рідкісні рослини, такі як пухівка, осока та росичка. Тут також можна знайти сфагнові мохи, які утворюють підступний килим. Також важливо пам'ятати, що на поверхню болота не можна йти, оскільки під ним є трясовина.

Цю локацію можна побачити на маршрутах:

  • 500 Туристичний шлях "Долиною річки Кам'янка"
  • 5041 Туристичний шлях "Павлів потік - водоспад Кам'янка"

Перед тим як зануритися у воду, варто враховувати деякі фактори. Поруч з озером є небезпечне торфовище, яке може приховувати м'які болотисті ділянки або трясовину. В озері утворюються вуглекислий газ та сірководень, які виходять на поверхню в бульбашках. Крім того, температура води може бути надто низькою, а озеро може бути зарослим водоростями або мати інші особливості, які ускладнюють купання. Також важливо враховувати екологічні міркування та дотримуватися рекомендацій природоохоронних організацій. Тому найкраще насолоджуватися красою озера Журавлине з берегу і дотримуватися принципів відповідального туризму.

У кожному куточку України є архітектурні шедеври з дивовижною історією, які варто побачити хоча б раз в житті.

Справжні замки, палаци, фортеці України захоплюють своєю красою, величністю та колоритом.

Розповімо про замки, які варті уваги. Обов'язково відвідайте їх під час літньої відпустки.

Читайте також

Що подивитись в Ірландії за 4 дні
сьогодні, 19:00 68 переглянули
Що подивитись в Ірландії за 4 дні