Ізраїль погодився на умови обміну полоненими і чекає відповіді ХАМАСу – CNN

Ізраїль згодився на обмін полоненими

Ізраїль прийняв пропозицію США про обмін полоненими та заручниками. Згідно з нею, близько 700 палестинських ув'язнених можуть бути звільнені. Про це повідомляє CNN, посилаючись на високопоставленого ізраїльського посадовця.

Згоду Ізраїлю на обмін було отримано за підтримку директора ЦРУ Білла Бернса. Бернс перебував в Катарі, де ХАМАС і Ізраїль ведуть переговори через посередників. Уряд Ізраїлю зараз чекає відповіді від ХАМАСу.

Джерело з дипломатії, яке було проінформоване про ситуацію, підтвердило правильність інформації CNN. Однак залишаються нерозкритими питання належного отримання допомоги та "перебазування ізраїльських військ" у Секторі Гази.

Раніше ХАМАС запропонував звільнення від 700 до 1000 палестинських ув'язнених. Тоді Ізраїль назвав ці вимоги "смішними" та "абсурдними".

За словами посадовця, тепер Ізраїль готовий піти на "значні компроміси, щоб повернути викрадених людей додому".

Можлива угода з різними етапами

Очікується, що угода, якщо вона буде досягнута, буде мати кілька етапів. Перший етап полягатиме в звільненні заручників, серед яких є жінки, включаючи ізраїльських солдатів, літніх, хворих та поранених.

Загалом близько 700 палестинських ув'язнених можуть бути звільнено, серед яких є 100 прослуховувань пожиттєвого терміну за вбивства громадян Ізраїлю, в обмін на звільнення 40 ізраїльських заручників.

Ізраїль затримав підозрюваних у тероризмі

Згідно з даними, Армія оборони Ізраїлю затримала близько 650 підозрюваних у тероризмі, включаючи 358 членів ХАМАСу та "Ісламського джихаду", під час операції в лікарні "Аш-Шифа" на території сектора Гази.

Нещодавно стало відомо, що 70% населення на півночі Гази стикається з критичним рівнем голоду, а 27 дітей і 3 дорослих померли від недоїдання, за даними Міністерства охорони здоров'я Гази та Інтегрованої класифікації продовольчої безпеки.

Варто зазначити, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що армія оборони Ізраїлю не відмовиться від плану штурмувати місто Рафах на кордоні сектора Гази з Єгиптом.