Чи дійсна повістка телефоном: юрист дав чітке роз'яснення

Багатьох українців непокоїть, чи можуть в Україні викликати у військкомат телефонним дзвінком або смс-повідомленням.

Але така повістка не вважається дійсною, пише 24tv.

"Повістка повинна вручатися особисто, щоб військовозобов'язаний міг підтвердити факт отримання, підписавшись у ній. Тобто якщо повістку вручають через SMS-повідомлення або про неї повідомляють телефоном, то неможливо скласти акт про відмову від отримання повістки", - розповів юрист Костянтин Гритчин.

Повістка, залишена у поштовій скриньці, передана телефоном або через родичів, не вважається доставленою у строк і не має юридичної сили.

"У такому разі відмова від явки за таким порядком не нестиме юридичних наслідків", сказав юрист.

Що робити, якщо вам зателефонували з військкомату:

За словами юриста, військовозобов'язаний має право не з'являтися у військкомат, якщо йому зателефонують або надішлють SMS. Повістка дійсна, коли її вручили особисто в руки.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Зауважимо, що якщо військовозобов'язаний отримав повістку для уточнення даних або проходження медкомісії, але не прийшов у військкомат йому загрожує штраф. Але якщо військовозобов'язаний не з'явився вже після проходження медкомісії, отримання повістки-призову до ЗСУ або мобілізаційного розпорядження, то він несе кримінальну відповідальність.

В Україні воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили поки до 18 серпня.

Тому повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років.

Українським законодавством передбачено чотири види повісток та встановлено, хто може проводити оповіщення і як саме вони вручаються.