Чи дійсна повістка телефоном: юрист дав чітке роз'яснення

Багатьох українців хвилює питання, чи можуть їх викликати до військкомату за допомогою телефонного дзвінка або смс-повідомлення.

Згідно з інформацією 24tv, така повістка не вважається чинною.

Законом передбачено, що повістка повинна бути вручена особисто, щоб військовозобов'язаний зміг підтвердити отримання, підписавшись на ній. Тому, якщо повістку передають через смс-повідомлення або повідомляють про неї по телефону, неможливо скласти акт про відмову від отримання повістки - пояснив юрист Костянтин Гритчин.

Повістка, яку залишили в поштовій скриньці, передали через телефон або через родичів, не вважається доставленою в строк і не має ніякої юридичної сили.

В такому випадку, відмова у явці військовозобов'язаного за таким способом не матиме юридичних наслідків - зазначив юрист.

Якщо вам зателефонували з військкомату, ви можете не з'являтися туди, за словами юриста. Повістка вважається чинною лише у випадку, коли вона була особисто вручена.

Зауважимо, що якщо військовозобов'язаний отримав повістку для уточнення даних або проходження медкомісії, але не з'явився до військкомату, йому загрожує штраф. Однак, якщо він не з'явиться, навіть після проведення медкомісії, до отримання повістки-призову до ЗСУ або мобілізаційного розпорядження, він несе кримінальну відповідальність.

Україна продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію до 18 серпня.

Тому будь-який чоловік віком від 18 до 60 років може отримати повістку.

Законодавство передбачає чотири види повісток та встановлює, хто може проводити оповіщення і як саме повістки вручаються.