Чим замінити суржик "оточуюче середовище"

Дуже важко викреслити з лексикону слова, якщо роками їх вживати. Особливо, якщо це стосується суржику.

Мова піде про вислів "оточуюче середовище". Що з ним не так, розповів мовознавець Олександр Авраменко у своєму відеоуроці.

"Часто вживане слово "оточуючий", наприклад, "оточуюче середовище" або "оточуючі люди", є штучним утворенням у нашій мові. Звучить приблизно так, як "ідуча дівчина" чи "бігучі хлопці". Хоча слово "оточуючий" можете знайти в радянських словниках, проте навіть там воно подане із позначкою "рідко вживане". По суті суржик", пояснив мовознавець.

В арсеналі української мови є кілька милозвучних варіантів, якими можна замінити вислів "оточуюче середовище".

довкілля,

навколишнє середовище,

довколишній світ.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

"А який же правильний варіант слова "оточуючий" стосовно людей. Наприклад, впливати на оточуючих. За логікою має бути "впливати на навколишніх". Раджу в цій ситуації вживати означення залежно від конкретного випадку. Наприклад, впливати на близьких, впливати на друзів чи впливати на колег", зазначив мовознавець.

Популярний серед українців напівпристойний вигук "Блін!" можна замінити іншими словами. Мовознавець та найвідоміший вчитель країни Олександр Авраменко запропонував свої варіанти. Сказав, це запозичення з російської. Вигук дуже легко замінити на власне українські слова дідько, трясця, чорт, грець, до біса.