Дефіцит працівників. У яких галузях жінок залучають на «чоловічі» посади

Дефіцит чоловіків ставить під загрозу збереження обсягів виробництва, тому підприємства почали залучати жінок у сферах металообробки, переробки агропродукції та меблевої промисловості. Про це свідчать результати дослідження трендів на ринку праці, проведеного Конфедерацією роботодавців України.

Як сказано в дослідженні, на середніх та великих підприємствах після мобілізації чоловіків до ЗСУ жінок змушені переводити на їхні місця через значний дефіцит кадрів.

«Така практика існує у сферах металообробки та переробки агропродукції на виробництвах з високим рівнем автоматизації, якщо можна швидко провести перенавчання. Часто робота на новій посаді потребує від жінок виконання певних фізичних навантажень. Така практика шириться, зокрема, у меблевій промисловості», – зазначається у дослідженні.

Нагадаємо, народна депутатка України та заступниця голови Комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла заявила, що Україна прийде до змішаної армії – воювати будуть як чоловіки, так і жінки. Вона нагадала, що навіть введення жіночого військового обліку викликало негативну реакцію в суспільстві.

Раніше ми повідомляли, що повномасштабна війна в Україні вплинула на ринок праці, внаслідок чого одні спеціальності отримали нове життя, а інші зовсім втратили актуальність. Так, у Міністерстві економіки оприлюднили проєкт «Розрахунку потреб у фахівцях і робітничих кадрах на ринку праці за видами економічної діяльності та професійними групами на 2024-2027 роки».

До слова, найбільше працевлаштованих біженців працездатного віку станом на зараз у Польщі.

Читайте також: Війна та можливості для жінок у війську