Ефірні олії, спирт, оцет: яких запахів бояться коти, а від яких "божеволіють"

Коти здатні вловлювати запахи в 14 разів краще, ніж людина, адже мають відокремлений відділ нюху вомероназальний або Якобсонів орган. Його застосовують у випадках, коли слід вловити особливо тонкий аромат.

Звісно, коти реагують на запахи залежно від індивідуальних уподобань, однак є перелік ароматів, які коти ненавидять або, навпаки, обожнюють. Є запахи, які діють на котів заспокійливо, а які можуть викликати сильну алергію, пише obozrevatel.

Оливкове дерево

У листі, а також в стовбурі дерева, міститься олеуропеїн, який діє на чотирилапих аналогічно, як і котяча м'ята. Кіт може облизувати стовбур дерева і почати тертися об нього.

Запах жимолості

Жимолость має загальновідому заспокійливу дію. Її листя часто використовують у якості фітотерапії для боротьби із занепокоєнням, безсонням стресом у тварин. Але ягоди жимолості дуже токсичні для котів і можуть призвести до тяжкого отруєння.

Лавандовий аромат

На лаванду коти реагують по-різному: її можуть як любити так і ставиться до неї байдуже. Лаванда належить до того ж сімейства рослин, що і котяча м'ята.

Чебрець

Чебрецевий настій має виражену лікувальну дію: він заспокоює, має протизапальний ефект і використовується для лікування запалених очей у тварин. Чебрецевий чай може допомогти, якщо у кота є кон'юнктивіт або алергія.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Запахи, які відлякують котів

Різкі синтетичні парфуми

Не використовуйте парфуми з насиченим ароматом, якщо поруч сидить кіт, адже його ніс набагато чутливіший до запахів.

Запах цитрусових

Цитрусові для котів дуже сильний та небезпечний алерген. Не намагайтеся дати улюбленцю понюхати лимони чи апельсини.

Фарба, лак, клей

Якщо ви плануєте робити ремонт, завчасно потурбуйтеся про безпеку домашнього улюбленця. Коти не люблять запахи фарби, клею або лаку.

Спирт

Коти ненавидять запах спирту та всіх без винятку алкогольних напоїв. Перегар теж входить в цей список, тому не дивуйтеся, якщо після гулянки кіт уникатиме вас та відмовиться з вами спати.

Ефірні олії

Ефірні олії розмарину, лимону (і всіх цитрусових) та лаванди можуть не сподобатися котам. Їх можна використовувати, щоб відвадити улюбленця мітити територію. Бризніть на поверхню ефірною олією і кіт припинить там робити свої "справи".

Цибуля, часник, спеції

Всі спеції, а також цибуля та часник мають занадто різкий аромат для котів. Окремо слід виділити ваніль тут однозначності немає: деяким котам подобається цей запах, а деякі можуть відчувати відразу.

Оцет і побутова хімія

Якщо ви часто використовуєте при прибиранні народні лайфхаки, ключовими компонентами яких є оцет, або ж просто миєте поверхні хімічними засобами, намагайтеся, щоб ваш кіт не контактував з цими запахами. Справа в тому, що випаровування можуть призвести до алергічної реакції і подразнення слизової.

Дослідники впевнені, що "пспспс" шум, здатний запустити у кота еволюційну реакцію, що глибоко вкоренилася.

Спеціалісти зауважили, що реакція котів на цей звук може бути різною від страху до цікавості, очікування на задоволення і навіть повної відсутності реакції.