Ефірні олії, спирт, оцет: яких запахів бояться коти, а від яких "божеволіють"

Коти вміють сприймати запахи в 14 разів краще, ніж люди, оскільки вони мають особливий орган нюху - вомероназальний або Якобсонів орган. Цей орган допомагає їм вловлювати навіть найтонші аромати.

Кожен кіт реагує на запахи по-своєму, в залежності від своїх індивідуальних уподобань. Проте, є запахи, які коти ненавидять або, навпаки, обожнюють. Деякі запахи мають заспокійливу дію на котів, тоді як інші можуть спричинити сильну алергічну реакцію.

Наприклад, кішки можуть бути приваблені запахом оливкового дерева, оскільки воно містить олеуропеїн, що має такий же ефект, як і котяча м'ята. Вони можуть облизувати стовбур дерева та тертися об нього. Але котів потрібно попередити про небезпеку ягід цього дерева, оскільки вони є отруйними для них.

Жимолість має загальновідому заспокійливу дію. Використання її листя в якості фітотерапії допомагає заспокоїти тварину, яка страждає від занепокоєння, безсоння або стресу. Але треба пам'ятати, що ягоди жимолості дуже отруйні для котів і можуть спричинити серйозне отруєння.

Деякі коти реагують на запах лаванди позитивно, частково через те, що вона належить до того ж сімейства рослин, що й котяча м'ята. Але є і такі коти, які не реагують на цей аромат.

Що стосується чебрецю, то його настій має лікувальні властивості: він заспокоює тварину, має протизапальну дію і використовується для лікування запалених очей у котів. Також він може бути корисним для котів з кон'юнктивітом або алергією.

Існують також запахи, які відлякують котів. Наприклад, різкі синтетичні парфуми не повинні використовуватися поруч з котом, оскільки їх ніс набагато чутливіший до запахів.

Цитрусові аромати є дуже сильними та небезпечними алергенами для котів, тому їм не варто дати понюхати лимони або апельсини. Коти також не люблять запахи фарби, клею або лаку, тому варто забезпечити їм безпеку під час ремонту.

Коти ненавидять запах спирту та всіх алкогольних напоїв. Тому краще уникати контакту кота з цими запахами. До ефірних олій також можна віднести запах розмарину, лимону та лаванди. Певні кішки не терплять ці запахи, тому їх можна використовувати для відвадження від метушливого мітіння на території. Цибуля, часник та деякі спеції мають надто різкий аромат для котів, в той час як ваніль може сподобатися деяким котам, а іншим - ні.

Якщо ви користуєтеся оцтом або хімічними засобами під час прибирання, слід забезпечити, щоб ваш кіт не контактував з цими запахами, оскільки вони можуть викликати алергічну реакцію.

Дослідники повідомляють, що звук "пспспс" може викликати у котів різні реакції, починаючи від страху і цікавості до очікування задоволення або повної байдужості.