Хакери КНДР крадуть криптовалюту на мільйони доларів - звіт ООН

Хакери КНДР крадуть криптовалюту на мільйони доларів - звіт ООН

Північна Корея відмила 147,5 мільйонів доларів через платформу віртуальної валюти Tornado Cash у березні після крадіжки минулого року з біржі криптовалют.

За даними Reuters, спостерігачі ООН за санкціями повідомили Комітету з санкцій Ради Безпеки, що вони розслідували 97 кібератак Північної Кореї на криптовалютні компанії в період з 2017 по 2024 рік, вартість яких оцінюється приблизно в 3,6 мільярда доларів.

Звіт, поданий в Радбез, включає атаку наприкінці минулого року, коли 147,5 мільйонів доларів було викрадено з криптовалютної біржі HTX.

Експерти заявили, що лише у 2024 році вони спостерігали за "11 крадіжками криптовалюти... на суму 54,7 мільйона доларів", додавши, що багато з них "можливо, були здійснені ІТ-працівниками КНДР, випадково найнятими невеликими компаніями, пов’язаними з криптовалютою".

Спостерігачі повідомили, що, за даними держав-членів ООН і приватних компаній, північнокорейські ІТ-працівники, які працюють за кордоном, приносять "значний дохід для країни".

Спостерігачі ООН за санкціями були розпущені наприкінці квітня після того, як Росія наклала вето на щорічне продовження їхнього мандату. Деякі з моніторів надіслали незавершену роботу, яку надали комітету Ради з санкцій щодо Північної Кореї.

Спостерігачі заявили, що вони розслідували повідомлення New York Times від 6 лютого про те, що Росія розблокувала 9 млн із 30 млн доларів заморожених північнокорейських активів і дозволила Пхеньяну відкрити рахунок у російському банку в Південній Осетії, щоб отримати кращий доступ до міжнародних банківських мереж.

Спостерігачі також повідомили, що судна, підозрювані в причетності до торгівлі зброєю між Північною Кореєю та Росією, продовжували рейси з контейнерами між північнокорейським портом Раджин і російськими портами, включаючи Владивосток і Східний.

Спостерігачі за санкціями заявили, що одне конкретне судно під назвою "Ангара" перебувало в китайському порту Нінбо з лютого, де воно, можливо, проходило технічне обслуговування.

Джерело: РБК-Україна