Метсола спрогнозувала, коли можуть стартувати переговори щодо вступу України до ЄС

Президентка Європарламенту Роберта Метсола заявила на пресконференції у Києві у день Європи, що офіційні переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися до кінця першого півріччя 2024 року.

"Вступні переговори мають розпочатися якнайшвидше, і я оптимістична щодо того, що переговорна рамка може бути схвалена державами-членами ЄС у червні", - сказала Метсола, передає ЄП.

Це важливо, оскільки з 1 липня у Раді ЄС починається період головування Угорщини, тому необхідні рішення мають бути ухвалені ще за бельгійського головування.

Президентка Європарламенту також запевнила президента України Володимира Зеленського у незмінній прихильності Європарламенту попри вибори нового скликання.

"Європарламент надасть Україні усю можливу допомогу, щоби просунутися у виконанні усіх необхідних кроків на її європейському шляху. І ми лишимося настільки відкритими у цій підтримці, як і були", - підкреслила Метсола.

Вона нагадала, що Європарламент був першою європейською інституцією, яка закликала надати Україні статус кандидата, а згодом - розпочати переговори про вступ.

Хоча рішення щодо початку переговорів ухвалюється державами-членами ЄС без участі Європарламенту, Роберта Метсола висловила оптимізм щодо перспектив України на шляху до членства в Євросоюзі.

Вона також заявила, що ЄС не визнає "вибори" Путіна, але сильна позиція має з'явитися від нового мандату Європарламенту.