Politico: Співробітники Держдепу обурені політикою Байдена щодо Ізраїлю

Співробітники Державного департаменту різко критикували те, як адміністрація Байдена веде війну між Ізраїлем і ХАМАС, у меморандумі, отриманому Politico від анонімних джерел, стверджуючи, що, серед іншого, США мають бути готові публічно критикувати ізраїльтян.

Документ дає уявлення про внутрішню лють в Держдепартаменті з приводу близькосхідної політики президента Джо Байдена. Повідомлення свідчить про зростаючу втрату довіри серед дипломатів США до підходу президента Джо Байдена до кризи на Близькому сході. 

Меморандум містить два ключових запити: щоб США підтримували припинення вогню та щоб вони збалансували свої приватні та публічні повідомлення щодо Ізраїлю, включаючи критику ізраїльської військової тактики та поводження з палестинцями, які США зазвичай вважають за краще тримати в таємниці.

Розрив між приватними та публічними повідомленнями Америки «сприяє сприйняттю регіональної громадськості про те, що Сполучені Штати є упередженим і нечесним гравцем, який у кращому випадку не просуває, а в гіршому – завдає шкоди інтересам США в усьому світі», – йдеться в документі.

У документі зазначається, що Ізраїль має «законне право і обов'язок» домагатися справедливості щодо палестинських бойовиків ХАМАС, які вбили близько 1400 ізраїльтян в результаті шокуючої атаки 7 жовтня. Але при цьому стверджується, що «масштаби людських жертв на сьогоднішній день неприйнятні».

Терпимість «США до такої кількості жертв серед мирного населення» породжує сумніви в правильності міжнародного порядку, заснованого на правилах, який ми давно відстоюємо», – підкреслюється в меморандумі.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху знову відкинув ідею припинення вогню в Газі, поки ХАМАС не звільнить заручників.

Нагадаємо, міністерство оборони США наразі має чотири напрямки зусиль на Близькому Сході.