Посилення мобілізації в Україні: як оновити дані студентам

Посилення мобілізації в Україні: як оновити дані студентам

Українцям розповіли, у який термін потрібно оновити військово-облікові дані студентам.

Як передає "Хвиля", про це розповів юрист Ярослав Звоненко на своєму сайті.

Так, в Україні 18 травня набув чинності закон №10449 про мобілізацію, який передбачає низку суттєвих змін. Зазначимо, що, серед іншого, він зобов'язує всіх військовозобов'язаних осіб оновити свої персональні дані протягом 60 днів.

При цьому Звоненко пояснив, як це зробити студентам. За його словами, закон чітко окреслив обов'язок студентів актуалізувати свої дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Військово-облікові дані – це інформація, що міститься у Державному реєстрі та містить актуальну військово-облікову інформацію відповідної особи.

Оновлення даних військовозобов'язаних

Зокрема такими даними є:

  • персональні дані: ПІБ, дата народження, місце проживання, контактний номер телефону, адреса електронної пошти;
  • інформація про освіту та ВОС;
  • сімейний стан;
  • місце роботи;
  • дійсні дані про стан здоров'я, а саме ВЛК;
  • інші дані, визначені законодавством.

Отже, актуалізувати відповідні дані мають:

  • чоловіки віком від 18 до 60 років (призовники, військовозобов'язані та резервісти);
  • жінки, які підлягають взяттю на військовий облік та мають для цього необхідну військово-облікову спеціальність, визначену у Додатку 1 до Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу".

Таким чином, при вступі на навчання до вузу військовозобов'язаних осіб або осіб з числа призовників або резервістів, як правило, потрібен дійсний військово-обліковий документ.

Крім того, необхідне надання документів, що підтверджують право на відстрочку від призову: довідка про навчання (Довідка 20), витяг з наказу про зарахування на навчання.

При цьому законопроектом № 10449 чітко визначається термін, а саме: протягом 60 днів з дня набрання ним чинності, тобто до 18 липня 2024 року.

Зверніть увагу, що передбачається два основні способи:

  • офлайн: з'явитися до ТЦК та СП особисто за місцем проживання або через Центри надання адміністративних послуг (ЦПАУ). З собою необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код, військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або приписне свідоцтво) та документи, що підтверджують право на відстрочення.
  • онлайн: через електронний кабінет

Незалежно від обраного способу, рекомендується попередньо підготувати всі необхідні документи.

На додаток до цього законопроектом № 10449 змінюються умови для отримання відстрочки для студентів, а саме, що освіта має бути послідовною, як визначено у статті 10 Закону України "Про освіту". Отже, якщо у вас уже є диплом бакалавра, то повторно надійшовши на бакалавр відстрочку ви не отримаєте.

Українцям також розповіли, що буде якщо не оновити дані.

Так, законом передбачено адміністративну відповідальність за несвоєчасне оновлення даних, а адміністративний штраф передбачено статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

На додачу до цього юрист нагадав, що оновлення даних у ТЦК та СП – це не лише законний обов'язок, а й запорука мобілізаційної готовності. Своєчасне оновлення інформації допоможе уникнути проблем у майбутньому.

Нагадаємо, українцям розповіли, хто має право вручити повістку під час перевірки документів. 

Читайте также: