«Путін рано радіє». ЄС ухвалює важливі рішення щодо України на тлі нових воєн у світі

Під час засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ лунали питання про вплив ескалації на Близькому Сході на підтримку України з боку Євросоюзу, пише DW.

«Чи не боїтеся ви, що близькосхідний конфлікт затьмарить для Європи український?» - запитали верховного дипломата ЄС Жозепа Борреля. «Ці конфлікти абсолютно різні за своєю природою. Хіба можна порівнювати те, що відбувається в Україні, і те, що відбувається в Газі? Але очевидно, що необхідно брати до уваги те, як їх сприймають у світі, щоб уникнути звинувачень у подвійних стандартах», – відповів Боррель.

На цьому тлі глава МЗС Німеччини Анналена Бербок демонстративно анонсувала збільшення німецької військової допомоги Україні 2024 року: «Путін занадто рано радіє з огляду на драматичну ситуацію у світі. Тому що ми не тільки продовжимо підтримку України – ми будемо її розширювати і збільшувати».

А ось її литовський колега навпаки висловив стурбованість ситуацією. «Путін готовий здути пил зі своїх планів "Дня перемоги", які він на деякий час відклав. Адже дивлячись на дискусії, які точаться у Вашингтоні, а також на нездатність Європи піти на військову підтримку України та посилення тиску на українців на фронті, я думаю, що він може з радістю почати планувати знову, і тепер тільки від нас залежить, чи побачимо ми, як його плани будуть матеріалізуватися», – сказав Ландсбергіс перед зустріччю міністрів.

Він закликав колег знову проявити лідерство й ухвалити «важливі рішення». 

Нагадаємо, на засіданні глав МЗС Євросоюузу було ухвалено рішення, що на початку грудня до України прибуде місія ЄС для обговорення безпекових гарантій та військової допомоги.