Рада ухвалила революційний пенсійний закон: що замовчують в уряді

Експерт у пенсійній справі Сергій Коробкін у своєму відеоогляді повідомив про ухвалення Верховною Радою нового пенсійного закону та розповів про його ключові положення.

"25 квітня у Верховній Раді було на розгляді два дуже вагомі пенсійні законопроекти. Один з них відхилили, а інший ухвалили", - зазначив Коробкін.

За словами експерта, новий закон передбачає зарахування стажу тим, хто працює за кордоном. "Для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, отриманий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоди щодо пенсійного забезпечення та внески до Пенсійного фонду України не сплачувались", - пояснив він.

Коробкін підкреслив, що такий стаж враховуватиметься лише для визначення права на пенсію, але не враховуватиметься при її розрахунку. "Якщо у людини не вистачає стажу, щоб вчасно піти на пенсію, то весь закордонний стаж врахують, але зроблять це умовно. Цей умовний стаж дозволить піти на пенсію вчасно, а ось розмір самої пенсії визначатиметься лише виходячи зі стажу придбаного в Україні", – пояснив експерт.

Також, за словами Коробкіна, полегшується механізм виплати пенсії для кримчан. "Відтепер людині, яка переїхала з Криму, просто достатньо подати заяву, в якій вказати, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримати в Україні. Жодних підтверджень від пенсійних органів Криму не потрібно", - розповів він.

Експерт зазначив, що до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота в Росії і частково не зараховуватиметься робота на непідконтрольних територіях. "Закон передбачає не зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди - військової служби, у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових чи правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади" , - цитує Коробкін повідомлення Мінсоцполітики.

При цьому експерт звернув увагу на деякі нюанси, про які замовчують уряд. Зокрема новий закон розширює перелік підстав для припинення виплати пенсії. "Раніше для банків цей термін становив один рік. Ось це головна зміна: був один рік, а тепер півроку", - наголосив Коробкін.

Крім того, новий закон офіційно запроваджує термін "фізична ідентифікація". "До цього у базовому законі про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування такого поняття не існувало взагалі", - зазначив експерт. За його словами, ідентифікацію тепер проходити не лише ВПО, а й інші пенсіонери.

Коробкін також звернув увагу на ще одне нововведення, згідно з яким періоди трудової діяльності до 1 січня 1992 року за межами України в республіках СРСР зараховуються до страхового стажу за умови нездійснення іншою державою пенсійних виплат за зазначені періоди.

"Раніше такі періоди зараховувалися до стажу без жодних передумов", - зазначив він.

Нагадаємо, ПФУ звітував про фінансування пенсій, субсидій та лікарняних за квітень.

Ми також писали, що деякі пенсіонери отримають надбавки у травні.