Рада ухвалила революційний пенсійний закон: що замовчують в уряді

Верховна Рада ухвалила новий пенсійний закон

Експерт у пенсійній справі Сергій Коробкін повідомив про ухвалення Верховною Радою нового пенсійного закону та розповів про його ключові положення.

"25 квітня у Верховній Раді було на розгляді два дуже вагомі пенсійні законопроекти. Один з них відхилили, а інший ухвалили", - зазначив Коробкін.

Новий закон передбачає зарахування стажу тим, хто працює за кордоном. "Для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, отриманий в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоди щодо пенсійного забезпечення та внески до Пенсійного фонду України не сплачувались", - пояснив він.

Згідно зі словами Коробкіна, цей стаж враховуватиметься лише для визначення права на пенсію, але не враховуватиметься при її розрахунку. "Якщо у людини не вистачає стажу, щоб вчасно піти на пенсію, то весь закордонний стаж врахують, але зроблять це умовно. Цей умовний стаж дозволить піти на пенсію вчасно, а ось розмір самої пенсії визначатиметься лише виходячи зі стажу придбаного в Україні", - пояснив експерт.

Крім того, полегшується механізм виплати пенсії для кримчан. "Відтепер людині, яка переїхала з Криму, просто достатньо подати заяву, в якій вказати, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримати в Україні. Жодних підтверджень від пенсійних органів Криму не потрібно", - розповів він.

Однак, до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота в Росії і частково не зараховуватиметься робота на непідконтрольних територіях. "Закон передбачає не зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди - військової служби, у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових чи правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади" , - цитує Коробкін повідомлення Мінсоцполітики.

Проте, новий закон розширює перелік підстав для припинення виплати пенсії. Раніше цей термін становив один рік, але зараз він скорочений до півроку. Також нововведення полягає в запровадженні терміну "фізична ідентифікація". "До цього у базовому законі про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування такого поняття не існувало взагалі", - зауважив Коробкін.

Також, періоди трудової діяльності до 1 січня 1992 року в республіках СРСР за межами України зараховуються до страхового стажу за умови відсутності інших пенсійних виплат за зазначені періоди.

"Раніше такі періоди зараховувалися до стажу без жодних передумов", - зазначив він.

Нагадаємо, ПФУ звітував про фінансування пенсій, субсидій та лікарняних за квітень. Також, деякі пенсіонери отримають надбавки у травні.