Розсіяний склероз: назвали причини "таємничої недуги"

Ризики розсіяного склерозу (РС), який раніше називали "таємничою хворобою", стали менш загадковими.

Науковці з роками дійшли висновку, що є цілий ланцюг провокативних факторів цієї недуги. Він починається від зачаття і триває до дорослого віку людини. Про це пише професор Брюс Тейлор з Інституту медичних досліджень Мензіса в медичному журналі Австралії.

"Деякі фактори ризику є незмінними, як-от стать і генетика, але інші можна змінити", - написав Тейлор.

Серед інших факторів ризику, за словами вченого:

- куріння;- ожиріння;- вакцинація проти вірусу Епштейна - Барр;- рівень вітаміну D і вплив ультрафіолетового світла.

Усвідомлення того, що інфекція вірусу Епштейна - Барр є обов'язковим фактором ризику, має збільшити інтерес до розроблення ранньої вакцини проти РС, зазначив Тейлор.

"Також усвідомлення важливості впливу сонячного світла й рівня вітаміну D, особливо під час вагітності на ранньому етапі життя та впродовж подальшого життя, можуть змінити ризики РС", - наголосив професор.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Водночас попередив, що збільшення впливу сонячного світла й підвищення рівня вітаміну D мають свої ризики, тому потрібно стежити за їх кількістю.

Відмова куріння та боротьба з ожирінням серед підлітків може помітно знизити ризик розвитку РС. Однак немає прямих доказів, які підтверджують це через складність і тривалий характер такого дослідження, зауважив професор.

За його словами, спроби зменшити вплив інших захворювань з подібними факторами ризику матимуть додатковий ефект зниження захворюваності на РС.

Розсіяний склероз - це захворювання, за якого імунні клітини ушкоджують мієлінову оболонку нервових волокон. Через це робота центральної нервової системи порушується. Хвороба може виникати в молодому й навіть дитячому віці. Вона є хронічною, але своєчасна діагностика й лікування можуть уповільнити її розвиток і забезпечити людині повноцінне життя.