Розсіяний склероз: назвали причини "таємничої недуги"

Ризики розсіяного склерозу (РС), який раніше називали "таємничою хворобою", стали менш загадковими.

Науковці встановили, що існує цілий ланцюг факторів, які сприяють розвитку цієї хвороби, починаючи від моменту зачаття і триваючи протягом усього життя людини. Про це свідчить стаття професора Брюса Тейлора з Інституту медичних досліджень Мензіса, опублікована в медичному журналі Австралії.

За словами Тейлора, деякі фактори ризику є незмінними, наприклад, стать та генетика, але інші можна змінити.

Зокрема, серед таких факторів ризику можна виділити:

  • куріння;
  • ожиріння;
  • вакцинацію проти вірусу Епштейна-Барр;
  • рівень вітаміну D та вплив ультрафіолетового світла.

Врахування того, що інфекція вірусу Епштейна-Барр є обов'язковим фактором ризику, може збільшити інтерес до розроблення вакцини проти розсіяного склерозу.

Також, свідомість про важливість впливу сонячного світла та рівня вітаміну D, особливо під час вагітності та протягом життя, може змінити ризики розвитку РС.

Проте, вчений застерігає, що збільшення впливу сонячного світла та підвищення рівня вітаміну D також несуть свої ризики, і необхідно слідкувати за їхньою кількістю.

Відмова від куріння та боротьба з ожирінням серед підлітків можуть помітно знизити ризик розвитку розсіяного склерозу. Проте, поки не має прямих доказів, які б підтверджували це ствердження, через складність та тривалість такого дослідження.

За словами професора, спроби зменшити вплив інших захворювань з подібними факторами ризику також матимуть позитивний ефект на зниження захворюваності на розсіяний склероз.

Розсіяний склероз - це захворювання, при якому імунні клітини пошкоджують мієлінову оболонку нервових волокон, що призводить до порушень у роботі центральної нервової системи. Хвороба може розвиватися в молодому та навіть дитячому віці. Вона є хронічною, проте своєчасна діагностика та лікування можуть уповільнити її прогресування і забезпечити людині повноцінне життя.