Суперзірці українського телебачення Олександру Сафонову – 80

Легендарному диктору українського телебачення, телеведучому та конферансьє Олександру Сафонову виповнилося 80 років. Сафонов вирізнявся оксамитовим тембром голосу та елегантністю. Саме з його вуст впродовж десятків років українці дізнавалися головні події країни. Програма «Актуальна камера» вперше вийшла в ефір о 19:00 1 січня 1979 року і стала головною українською інформаційною програмою.

У парі з Тетяною Цимбал Олександр Сафонов свого часу вів новини та концерти. За словами Цимбал, на той час Сафонов мав усе щоби бути в кадрі: поставу, зовнішність, уміння керувати емоціями, зріст. Як пригадує Цимбал, Сафонов завжди приходив вчасно, спокійно та чудово одягався. До слова, у команді дикторів усі чоловіки були стрункими та високими. Відбір кадрів був ретельним, йдеться в сюжеті ТСН.

До столиці зі Львова Сафонов переїхав 1978 року. Там він теж працював диктором. У Києві саме розширювали телебачення. Як пригадує колега Сафонова, Василь Манько в пошуках нових ведучих-чоловіків передивилися всі обласні студії, але окрім Сафонова більше ніхто не підходив.

«Нам сказали категорично ні. У радянські часи до кадрів із заходу було критичне ставлення і так тягнулося кілька  років, а ми наполегливо пропонували Сашу Сафонова, бо у наш час він був найкращим», – каже Василь Манько.

Для Народної артистки України, колишньої телеведучої Світлани Білоножко Олександр Сафонов став не лише напарником, а й наставником.

Сафонов сорок років пропрацював на телебаченні. У 1994 році відділ дикторів розформували і він зник з екранів, а після лікарської помилки та ще двох інсультів узагалі залишився сам прикутим до ліжка. Після невдалої операції у 2009 році Сафонов нині пересувається на візку.

У 2017 році в палаці «Україна» організували благодійний концерт на підтримку Олександра Сафонова. Збирали кошти на його реабілітацію. Тоді ж він з'явився на публіці востаннє, бездоганно вдягнений.

За ініціативою легенди українського телебачення Миколи Канішевсього колеги і друзі Олександра Сафонова привітали його з ювілеєм. 

Нині Сафонов живе на Черкащині. Його доглядальниця – далека родичка, яка забрала колишнього диктора до своєї родини.

Для охочих допомогти Олександрові Сафонову наводимо номер його картки: Приват 4149 4991 3989 8041.