У Великій Британії очікують глобальних конфліктів та збільшують фінансування армії

Світ стає небезпечнішим, заявляє міністр оборони Великої Британії

Цей рік буде переломним, стверджує міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

За словами міністра, ситуація вимагатиме від його країни та союзників боротьби з державами, які вони вважають "ірраціональними". Шаппс також наголосив, що Велика Британія планує збільшити видатки на оборону до 2,5% від ВВП та закликає інші демократичні країни зробити те саме.

Міністр прогнозує, що через п'ять років Велика Британія може зустріти конфлікти з Росією, Китаєм, Іраном та Північною Кореєю.

"Запитайте себе: що найімовірніше - збільшення або зменшення цієї кількості? Підозрюю, що ми всі знаємо відповідь. Найімовірніше, воно зростатиме. Тож 2024 рік має стати точкою перелому", - наголосив міністр.

Наразі Лондон витрачає на оборону більше грошей, ніж будь-коли. Країна збільшить виділення коштів на оновлення сил ядерного стримування та поповнення запасів. Але питання про виходження за межі поточних видатків знаходяться під віданням міністра фінансів, додав Шаппс.

"Велика Британія продемонструвала, що вона готова діяти, коли це необхідно, завдавши спільних ударів разом з США по хуситах в Ємені для захисту міжнародного судноплавства", - нагадав міністр.

Міністр також повідомив, що Велика Британія виділить 20 тисяч військовослужбовців для навчань НАТО в Європі в першій половині цього року, а також надішле військові кораблі та винищувачі для підкреслення свого участі у світовій політиці.

Велика Британія надасть велику допомогу Україні

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак прибув до Києва 12 січня, де була укладена угода між Великою Британією та Україною у сфері безпеки. Сунак оголосив найбільший пакет військової допомоги Україні на суму 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

Також Велика Британія виділить 200 млн фунтів стерлінгів на створення різних типів безпілотників.

Угода з Великою Британією позначає новий рівень партнерства між державами, заявив президент України Володимир Зеленський.