У ЄС запроваджуються нові правила переміщення

 Рада ЄС 25 січня 2022 року схвалила нові рекомендації щодо заходів щодо забезпечення безпечного вільного пересування під час пандемії.

Згідно з новою стратегією, обмеження на в'їзд повинні застосовуватися з урахуванням стану здоров'я конкретної людини, а не епідеміологічної ситуації в регіоні, з якого він прибув.  Ключовим інструментом цього процесу є цифровий ковід-сертифікат ЄС (EU DCC).

Нещепленим запропоновано в'їжджати за результатами тестів

Пропонується загальноєвропейський підхід і до поїздок громадян, які не мають цифрового сертифікату ЄС (тобто нещеплених або щеплених не визнаними в ЄС вакцинами).  Єдиним санітарним обмеженням для їх в'їзду на територію ЄС названо можливе тестування перед поїздкою чи не пізніше ніж через 24 години після прибуття.

Таким чином, нові рекомендації ЄС потенційно допускають в'їзд нещеплених чи вакцинованих вітчизняними препаратами росіян до країн Євросоюзу.

Кожна країна ЄС сама вирішує, дотримуватися рекомендацій чи ні.

Рекомендація Ради ЄС набуде чинності з 1 лютого.  При цьому в матеріалах Ради ЄС наголошується, що кожна країна ЄС може ухвалити своє рішення про дотримання запропонованих заходів або їх ігнорування.