Зустріч Путіна і Кіма: про що домовились дві ядерні держави - ЗМІ

Зустріч Путіна і Кіма: про що домовились дві ядерні держави - ЗМІ

Росія і Північна Корея уклали нову угоду, яка оновлює попередню угоду, підписану під час холодної війни. Лідери цих країн зустрілися в Пхеньяні і домовилися захищати один одного в разі нападу. За словами редакторів Bloomberg, ця угода покладає Росію і Північну Корею на шлях зазіхання на США та їхніх партнерів.

Ця угода, ймовірно, є винагородою Кіма Чен Ину за допомогу Росії у його війні проти України. Про реалізацію угоди ще не відомо, але вона передбачає військову та іншу допомогу між обома країнами.

Домовленість між Росією і КНДР має назву "Договір про всеосяжне стратегічне партнерство" і схожа на угоду, укладену в 1961 році під час холодної війни. Росія та КНДР зобов'язалися надавати одна одній допомогу при нападі, але рівень цієї допомоги не уточнений.

Крім того, Путін і Кім домовилися про спільні заходи для зміцнення обороноздатності та співпрацю в торгівлі та інвестиціях. Однак, це може порушити міжнародні санкції. Договір має безстроковий термін дії, але може бути розірваний за вимогою будь-якої сторони.

Для Кіма ця угода означає отримання союзника з ядерним арсеналом. Він також може продовжити свої ядерні амбіції з підтримкою Росії в Раді Безпеки ООН. Путін, з свого боку, отримує можливість продовжити війну проти України з допомогою Північної Кореї.

Проте, є питання щодо реальної оборони, яку Росія зможе забезпечити Північній Кореї. У минулому Радянський Союз не втручався в конфлікт проти Північної Кореї, і Росія може стати на шляху конфлікту з коаліцією, на чолі з США.

Також важливо зазначити, що договір підтримки Росією може скомпрометувати американські плани удару проти Північної Кореї. Крім того, США повинні бути готові до непередбаченої реакції Росії на цю угоду. Все це може ускладнити переговори щодо ядерної демілітаризації Північної Кореї.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: