10 вересня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

10 вересня: свято, традиції, заборони
10 вересня: свято, традиції, заборони

Сьогодні, 10 вересня, відзначається Міжнародний день гінекологічного здоров'я. Ця дата вшановує пам'ять святих мучениць Минодори, Митродори і Німфодори.

10 вересня в церковному календарі - день пам'яті святих Минодори, Митродори і Німфодори. Святі мучениці Минодора, Митродора і Німфодора були трьома сестрами, які жили у Витинії (сучасна Туреччина) в часи імператора Максиміяна. Вони вирішили присвятити своє життя Богу і оселилися у безлюдному місці, щоб проводити весь час у молитвах.

Імператор Максиміян дізнався про їхню віру і наказав їх привести до нього. Але вони відмовилися відкликатися від християнства і були піддані жорстоким тортурам і страті. Свій стійкість і відданість вірі вони показали прикладом для багатьох християн.

10 вересня в Україні і світі відзначається Міжнародний день гінекологічного здоров'я. Це свято було започатковане в 2001 році Кет Меззіллою, яка подолала онкологічне захворювання піхви і вирішила підтримувати жінок, які зіткнулися з подібними проблемами.

Основна мета цього свята - підвищення обізнаності про гінекологічні проблеми та привернення уваги до важливості жіночого здоров'я. Медики закликають жінок регулярно проходити профілактичні огляди, оскільки багато гінекологічних захворювань можуть бути безсимптомними.

Також 10 вересня святкують Міжнародний день запобігання самогубствам. Це свято було започатковане в 2003 році Міжнародною асоціацією із запобігання самогубствам за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та Організації Об'єднаних Націй.

Основна мета цього свята - підвищення обізнаності про проблему самогубств та сприяння заходам, які можуть запобігти цим трагедіям. За даними ВООЗ, щороку близько 800 тисяч людей у світі вчиняють самогубство. Це більше, ніж кількість смертей від воєн та насильницьких вбивств разом узятих.

10 вересня також відзначається Міжнародний день макіяжу. Це свято було створене, щоб підкреслити важливість макіяжу як засобу самовираження та підвищення впевненості в собі. Макіяж має довгу історію, яка сягає давніх часів.

Окрім цього, 10 вересня є Днем обміну ідеями. Це неофіційне свято було започатковане Робертом Берчем, який також створив кілька інших незвичайних дат, таких як "День нічого" та "День дрібниць".

Основна мета цього свята - заохочувати людей ділитися своїми ідеями та думками, обговорювати їх з рідними, друзями, колегами та навіть незнайомими людьми. Це чудова можливість для співпраці та обміну знаннями, адже найкращі ідеї часто народжуються саме в процесі обговорення та взаємодії.

Що не можна робити 10 вересня

  • Жінкам заборонено сваритися з чоловіками, тому що будуть плакати;
  • В домі не можна залишати безлад;
  • Не варто згадувати старі образи, сумувати.

Народні прикмети і традиції на 10 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • Дивилися, який сьогодні день: якщо на горобині мало ягід, то чекайте на суху осінь;
  • Якщо день сонячний, то до кінця місяця буде негода;
  • Якщо йде дощ, то буде дуже тепла погода;
  • Якщо багато ягід на горобині, то очікуйте дощової осені і морозної зими.

Також селяни традиційно збирали горобину цього дня, оскільки ягоди в цей період вважалися найбільш лікувальними. Потім з неї готували варення або робили настоянки.

Цього дня народилися:

  • 1930 рік - український математик, професор, член-кореспондент, академік НАН України Анатолій Скороход;
  • 1939 рік - український учений-хірург, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри хірургії Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, академік Національної академії медичних наук України Петро Фомін;
  • 1959 рік - український журналіст, редактор і ведучий інформагентства "Вікна" Микола Канішевський.

День народження мають: Андрій, Василь, Гаврило, Гліб, Євген, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Семен, Тетяна.

Пам'ятні дати 10 вересня

Найважливіші події в Україні та світі, які сталися 10 вересня:

  • 1919 рік - на Паризькій мирній конференції було укладено Сен-Жерменський договір, який визнавав право Румунії на Буковину, Чехословаччини - на Закарпаття і підтверджував суверенітет Антанти над Галичиною; таким чином, Австро-Угорщина припинила своє існування;
  • 1941 рік - у в'язницях Києва радянські спецслужби без вироку суду розстрілювали всіх в'язнів;
  • 1943 рік - біля села Новий Загорів бійці УПА відбилися від переважаючих сил німців;
  • 1989 рік - Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що ознаменувало початок кінця "берлінської стіни";
  • 1993 рік - Кабінет Міністрів України ухвалив постанову "Про вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років";
  • 2001 рік - масове отруєння метанолом в Пярну (Естонія), яке призвело до смерті 68 осіб.

Погода на 10 вересня

Сьогод

Читайте також