14 найбільших банків пообіцяли значно збільшити фінансування ядерної енергетики, - Financial Times

Символи українських банків над коштом ядерної енергетики
Символи українських банків над коштом ядерної енергетики

Найбільші банки світу - Bank of America, Morgan Stanley та Goldman Sachs - заявили про свою підтримку ядерної енергетики. Це сталося з метою виконання мети COP28, яка передбачає потроєння потужностей ядерної енергетики до 2050 року.

14 найбільших банків та фінансових установ світу зобов'язалися збільшити свою підтримку ядерній енергетиці. Офіційну заяву буде зроблено на заході у Нью-Йорку за участю радника Білого дому з питань кліматичної політики Джона Подести.

Учасники ініціативи включають Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, Morgan Stanley та Goldman Sachs. Хоча поки не оголошено конкретних кроків, фахівці в галузі ядерної енергетики вважають це визнанням важливої ролі сектору в переході до низьковуглецевої енергетики.

Джордж Боровас, керівник юридичної фірми та член Всесвітньої ядерної асоціації, назвав це подією "переломним моментом". Він зазначив, що раніше банкам було важко підтримувати нові ядерні проекти через їх складність та суперечливість.

Підтримка банків може включати збільшення кредитування та фінансування ядерних компаній, організацію випуску облігацій та знайомство компаній з фондами прямих інвестицій та кредитними фондами.

Технологічні гіганти також підтримують ядерну енергетику для розвитку проєктів ШІ. Недавно Microsoft уклала угоду з Constellation Energy щодо перезапуску ядерного реактора на Three Mile Island в Пенсільванії. Співзасновник Oracle, Ларрі Еллісон, повідомив про плани компанії щодо проектування центру обробки даних з модульними ядерними реакторами.

Джеймс Шефер, інвестиційний банкір Guggenheim Securities, назвав це "моментом перед світанком" для фінансування нових ядерних електростанцій.

Інші фінансові установи, які підтримали ядерну енергетику, включають Abu Dhabi Commercial Bank, Ares Management, Brookfield, Crédit Agricole CIB, Rothschild & Co., Segra Capital Management та Société Générale.

Читайте також