14 вересня – Воздвиження Хреста Господнього: головні прикмети, традиції та заборони

Хрест Господній піднімав на шиї
Хрест Господній піднімав на шиї

У цю суботу, 14 вересня, віряни східного обряду відзначають свято Воздвиження Хреста Господнього. До переходу на новий календар, українці святкували цю подію 27 вересня.

Народ називає це свято також Здвиженням. У давнину наші предки вважали, що з цього дня земля рухається до зимового періоду, птахи відлітають в теплі краї, звірі готуються до сплячки, листя жовтіє і відмирає до наступного весняного сезону.

Історія свята Воздвиження Хреста Господнього

Історія свята Воздвиження Хреста Господнього бере початок у IV столітті, під час правління імператора Костянтина Великого та його матері, рівноапостольної Олени. В той період Християнство було оголошене імператором як державна релігія, а його мати, цариця Єлена, вирушила на пошуки Хреста, на якому був розп'ятий Ісус. У 326 році вона відкрила Хрест у печері поблизу Єрусалима.

Хрест виявила мати імператора Костянтина Великого Гелена, коли приїхала в Палестину. Після розкопок знайшли печеру Гробу Господнього, а поруч - три хрести. Коло одного з них, згідно з легендами, одужала від хвороби одна жінка, а померлий чоловік воскрес після дотику до хреста. Після цього і був визначений той самий Хрест, на якому розп'яли Спасителя.

У відповідь на це відкриття християни відправилися на це місце, а єрусалимський патріарх Макарій разом з іншими високопоставленими особами побудували святиню, щоб всі віряни могли прийти і подивитися на цей святий об'єкт. Так саме походить ім'я свята - Воздвиження Хреста.

Після цього цариця Олена поділила Хрест на дві частини: одну залишила в Єрусалимі, а іншу, з двома цвяхами, відправила своєму синові - імператорові. Під час своєї подорожі назад цариця зупинялася в кожному місці, де перебував Христос, і таким чином засновувала понад 80 церков.

Хрест Господній продовжували ділити, проте в 1187 році частина, що зберігалася в Єрусалимі, була втрачена після поразки хрестоносців від мусульман. Згідно з легендою, Хрест був закопаний, щоб його врятувати, але досі не був знайдений. Щодо частини Хреста, що залишилася в Константинополі, її викрали хрестоносці у 1204 році. В наш час фрагменти цієї частини знаходяться в різних храмах по всій Європі.

Прикмети на Воздвиження Хреста Господнього

  • Прийшло різке похолодання - чекайте на ранню весну;
  • Уранці заморозки - зима прийде рано, погода тепла і ясна - не варто ще чекати на холоди;
  • Дме північний вітер - наступне літо буде спекотним, а західний - до поганої погоди;
  • Уже не видно перелітних птахів - узимку будуть тріскучі морози;
  • Журавлі тільки почали летіти на південь, не поспішаючи, і сильно кричать - осінь буде теплою.

Заборони на Воздвиження

  • У цей день прийнято дотримуватися суворого посту, оскільки він нагадує про страждання і смерть Христа: не можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти.
  • На свято Воздвиження Хреста Господнього намагалися не розпочинати жодних важливих справ: за повір'ям, все розпочате буде марним і безуспішним.
  • Також боялися вирушати в далеку дорогу. Вважалося, що цього дня можна потрапити не туди, куди планував.
  • На Воздвиження заборонялося гуляти на природі, йти до лісу або до водойм. Казали, що змії в цей час особливо активні, оскільки готуються до зими і збираються великими групами.

Читайте також

сьогодні, 11:09 0 переглянули