16 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

16 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

Сьогодні, 16 червня, відзначаються міжнародні дні: африканської дитини, водоспаду, та батька. Також відзначається неділя Святих Оців I Вселенського Собору та день чудотворця Тихона Аматунтського.

Міжнародний день африканської дитини

16 червня щороку світ відзначає Міжнародний день африканської дитини, який був започаткований Організацією африканської єдності у 1991 році.

Цей день є річницею подій, які відбулись 16 червня 1976 року в Соуето (ПАР), коли темношкірі школярі вийшли на протест, вимагаючи право на освіту рідною мовою та покращення умов навчання. Унаслідок розбіжностей з владою, загинуло близько 600 людей та було заарештовано 6 тисяч осіб.

Міжнародний день водоспаду

16 червня відзначається Міжнародний день водоспаду, який присвячений природному явищу водоспаду. Водоспади є не тільки красивими виглядами, але й важливими для життя, забеспечуючи прісну воду для пиття та зрошування. Цього дня люди відвідують водоспади по всьому світу та дізнаються більше про їхнє екологічне значення.

Міжнародний день батька та День батька в Україні

Сьогодні відзначається Міжнародний день батька та День батька в Україні. Батько є вихователем, захисником, вчителем та другом для кожної людини. Цей день призначений для вшанування батьків та їхньої ролі у нашому житті.

Цікаві факти: Міжнародний день батька щорічно відзначається у третю неділю червня. У 2024 році Міжнародний день батька та День батька в Україні випадають на 16 червня.

Релігійне свято

У церковному календарі сьогодні відзначається неділя Святих Отців I Вселенського Собору та день чудотворця Тихона Аматунтського.

Свята Церква згадує і прославляє святих і богоносних отців Першого Вселенського Собору, який відбувся у 325 році у місті Нікеї. Цей Собор був скликаний для боротьби з лжевченням Арія, який відкидав Божество і предвічне народження Христа. У Соборі взяло участь 318 єпископів.

Святитель Тихон Аматунтський народився на острові Кіпр і був відомий своїми діями у впровадженні християнської віри та боротьбі з язичництвом. Він був також відомий своєю любов'ю та милосердям до людей.

Народні прикмети

  • Не можна сваритися з рідними і лихословити.
  • Краще відкласти важку фізичну працю на інший день.
  • Сон з 15 на 16 червня віщує швидку реалізацію мрій, але немає потреби про нього розповідати.
  • Якщо негода, то краще залишитися вдома.
  • Не рекомендується укладати угоди сьогодні, краще все ще раз обдумати.

Пам'ятні події 16 червня

  • У 1998 році відбулося перше в прямому ефірі показання пологів через Інтернет.
  • У 1940 році СРСР окупував Естонію та Латвію.
  • У 1934 році в Харкові відкрилася Спілка письменників України.
  • У 1919 році Святий Престол визнав незалежність УНР.
  • У 1903 році було створено компанію Ford Motor.
  • У 1874 році відбулося урочисте відкриття Кавендішської лабораторії.

Іменини

Сьогодні іменини святкують Костянтин, Михайло, Мойсей, Петро.

Читайте також: