20 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

20 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

20 червня відзначають кілька подій: День літнього сонцестояння, Всесвітній день біженців і Всесвітній день Wi-Fi. Цей день також вшановують пам'ять мученика Мефодія.

День літнього сонцестояння

20 червня відзначається найдовший день в році – День літнього сонцестояння. Це означає початок літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі.

Літнє сонцестояння відбувається, коли нахил Землі у напрямку на Сонце досягає найменшого значення. В залежності від року, літнє сонцестояння припадає на 20 або 21 червня на північній півкулі і на 21 або 22 грудня на південній півкулі (день зимового сонцестояння).

Всесвітній день біженців

20 червня щороку святкується Всесвітній день біженців, який організовує Організація Об'єднаних Націй. Цей день присвячений святкуванню, інформуванню та вшануванню біженців з усього світу. Вперше цей день був встановлений 20 червня 2001 року з нагоди 50-ї річниці Конвенції про статус біженців.

У 2001 році Генеральна Асамблея ООН прийняла спеціальну резолюцію для виявлення солідарності з Африкою, де знаходиться багато біженців, і де традиційно відносяться до них з великодушністю. Також було прийнято рішення, що Всесвітній день біженців буде відзначатися 20 червня, одночасно з Днем африканських біженців.

Всесвітній день Wi-Fi

20 червня святкується Всесвітній день Wi-Fi, який був започаткований Бездротовим широкосмуговим Альянсом. Це свято приурочене до бездротових технологій.

Wi-Fi технологія розвивалася у 1990-х роках і перший пристрій був випущений у 2000 році. Бездротовий інтернет став популярним, оскільки не потребує підключення кабелем, дозволяє багатьом користувачам одночасно підключатися до мережі і працювати в будь-якій країні, навіть коли стільниковий зв'язок недоступний.

Метою Всесвітнього дня Wi-Fi є привернення уваги до проблеми відсутності доступу до бездротового інтернету для близько 4 мільярдів людей, подолання цифрової нерівності і підтримка розвитку технологій в цій сфері.

Пам'ятні події 20 червня

  • 451 – відбулась Битва на Каталаунських полях.
  • 1624 – Битва під Мартиновим.
  • 1792 – Велика французька революція: народне повстання в Парижі.
  • 1837 – королевою Великої Британії стає Вікторія I.
  • 1857 – британські війська знищили місто Махуа-Дабар, убивши близько 5000 мешканців.
  • 1867 – президент США Ендрю Джонсон оголосив про покупку Аляски.
  • 1918 – у Києві почався Всеукраїнський церковний собор.
  • 1919 – підписання мирного договору між військовою делегацією Української Народної Республіки та поляками.
  • 1963 – США і СРСР підписали угоду про встановлення "гарячої лінії" зв'язку між державами.
  • 1993 – проведено перший пробний залізничний рейс під Ла-Маншом.
  • 2003 – створений фонд Вікімедіа.

Іменини

Сьогодні імена Іван, Інокентій, Теодор, Федір, Ян святкують день ангела.

Читайте також: