27 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

Традиційні свято 27 жовтня, обмеження та заборони
Традиційні свято 27 жовтня, обмеження та заборони

27 жовтня в Україні відзначають День писемності і мови, а також День автомобіліста та Всесвітній день ерготерапії або трудотерапії. Віряни вшановують пам'ять святого мученика Нестора.

День української писемності і мови

День української писемності та мови відсвяткували вперше 9 листопада 1997 року. Це свято започаткував президент України Леонід Кучма. З того часу його відзначають щороку на державному рівні.

9 листопада був обраний не випадково, адже в цей день вшановували Преподобного Нестора-Літописця, який написав найдавніший український літопис "Повість минулих літ". Вважається, що саме ця праця починає історію писемної української мови.

Коли Україна перейшла на новий церковний календар у 2023 році, дати всіх фіксованих свят змістились на 13 днів. Тому і День української мови перенесли на 27 жовтня.

День автомобіліста і дорожника

Це свято припадає на останню неділю жовтня. Воно було створено для вшанування працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства, які відіграють важливу роль у розвитку економіки країни та забезпеченні комфорту і безпеки громадян. В цей день проводяться різні заходи, на яких нагороджують найкращих працівників галузі і проводяться освітні програми для підвищення безпеки на дорогах.

Всесвітній день ерготерапії або трудотерапії

Це свято призначене для підвищення усвідомлення про важливість фізичної активності та реабілітації для здоров'я людини. Ерготерапія, також відома як трудотерапія, використовує фізичні вправи для лікування і профілактики різних захворювань. Це свято також призначене для підтримки фахівців, які працюють у цій галузі, та підвищення обізнаності суспільства про важливість фізичної реабілітації.

Яке церковне свято 27 жовтня?

У церковному календарі 27 жовтня відзначається пам'ять святого мученика Нестора, також відомого як Нестор Літописець. Він був відомим давньоруським істориком та письменником, який мешкав у ХІ столітті та був монахом Києво-Печерського монастиря.

Нестор Літописець є автором "Повісті минулих літ", одного з найважливіших джерел для вивчення історії Русі. Його життя та діяльність відзначаються вірністю своїй вірі та внеском у розвиток давньоруської культури та історіографії.

Заборони та прикмети

  • Не слід переїдати, бо це може призвести до проблем зі здоров'ям.
  • Заборонено давати пусті обіцянки.
  • Не розмовляйте про ніщо.

Народні прикмети і традиції

  • Якщо сніг впав на мокру землю, значить весна прийде рано.
  • Якщо на деревах тримається іній протягом усього дня, очікуйте на швидкі морози.
  • Якщо гусак плаває довго по воді, то морози ще не прийдуть.
  • Якщо зранку видно туман, буде відлига.

Пам'ятні дати

  • 1654 рік - 50-тисячне військо Речі Посполитої вирушає на Поділля і Брацлавщину під командуванням Станіслава Потоцького.
  • 1662 рік - англійський король Карл II продає Дюнкерк Королівству Франція.
  • 1882 рік - створено перший професійний національний реалістичний театр на українських землях під керівництвом М. Л. Кропивницького.
  • 1904 рік - відкривається Нью-Йоркський метрополітен.
  • 1937 рік - початок розстрілів в урочищі Сандармох, де капітан державної безпеки Михайло Матвєєв розстріляв 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення, серед яких були видатні українські інтелектуали.
  • 1938 рік - створено Спілку радянських художників України на І з'їзді художників УРСР.
  • 1951 рік - вперше застосовано радіацію для лікування раку.
  • 1982 рік - Китайська Народна Республіка оголосила про перевищення чисельності свого населення 1 мільярдом жителів.

Іменини

Свято ангела сьогодні відзначають: Андрій, Валентин, Марк, Нестор.

Читайте також